The american

Lönnmördaren Jack (George Clooney) har slagit sig ner i en stuga i ett vintrigt Sverige och lever en ganska skönt liv tillsammans med Ingrid (Irina Björklund), där det sköna livet innebär att älska framför en öppen eld, dricka vin, mysa och ta promenader i snön. På en av dessa promenader stöter de på två stycken andra lönnmördare och på bara några minuter förändras Jacks liv ganska radikalt. Han tar livet av de två lönnmördarna (den ena spelas av Björn Granath) och lämnar landet fort som attan. Dock sopar han inte igen spåren tillräckligt utan han blir förföljd och blir uppspårad i Italien där han försökt gömma sig. Han har fått hjälp av Pavel (Johan Leysen), en gammal branschkollega, och då Pavel har fingrarna djupare i spelet så försöker han ta reda på vem som försökt döda Jack:

Jack: "Who were the Swedes?"
Pavel: "I'm working on that. It's going to take some time."
Lyssna på ljudklippet

Under tiden som Jack gömmer sig får han ett nytt jobb av Panel, så han kan få tiden att gå. Även om Jack försökt radera alla spår från hans flykt från Sverige till Italien så spåras han ändå upp och efter en våldsam biljakt genom den italienska lilla staden han befinner sig i kontaktar han Pavel igen, denna gång över telefon::

Pavel: "Yeah."
Jack: "The Swedes have found me."
Pavel: "Stay put. Finish the job."
Jack: "How the fuck did they know I was here?"
Pavel: "Because you've lost your edge, Jack."
Lyssna på ljudklippet

Vi kan också visa upp några bilder från filmen där Clooneys rollfigur sägs befinna sig i Dalarna (se ovan) samt en bild på tidningsklippet med små guldklimpar som tree döda och alla har blivit skjutan. Det är också mycket särskrivningar som mord utredning och mord platsen. Läser man vidare i artikeln handlar det dock om någon som blivit övermannad på spårvagnen i Göteborg. Det är dock en helt annat historia som du kan läsa mer om i den här artikeln.

Bild från filmen "The american".
Bild från filmen "The american".
Bild från filmen "The american".
Bild från filmen "The american".
Bild från filmen "The american".
Bild från filmen "The american".

Mer information

Originaltitel: The american
John Hellström. Tack även till Nötch som skickade in bilden på tidningsklippet.