Beerfest

Johann von Wolfhaus (Donald Sutherland) trillar av pinn av hög ålder och sönerna Jan (Paul Soter) och Todd (Erik Stolhanske) får ansvaret att ta med Johanns kremerade aska tillbaks till Tyskland för att strö ut askan i Johanns hemtrakter under Oktoberfest. Väl där dras de med i allsköns festligheter och öldrickande eftersom hela trakten festar och skålar. De hamnar vid ett gäng som sjunger glada suparsånger från sitt hemland, och naturligtvis finns Sverige och svenskarna med som sjunger följande lilla sång:

Britter: "Oy! Oy! Oy!"
Svenskar: "Helan går, sjung hopp fadderallan lallanlej. Helan går..."
Todd: "We really gotta find this Schniedelwichsen guy and spread Grandpa's ashes."
Jan: "Well, he's supposed to meet us here. So there's nothing we can do but hang out and wait. Right, Grandpa?"
Svenskar: "Helan går, sjung hopp fadderallan lej! Skååål!"
Lyssna på ljudklippet

Det ena leder till det andra och plötsligt hamnar de mitt i en stor öldrickartävling där de möter sina avlägsna kusiner som direkt anklagar dem för att vara oäktingar och söner till släktens svarta får. De förolämpas å det grövsta och kastas ut från tävlingen medan publiken skanderar att amerikaner inte kan dricka öl. Jan och Todd, som svept mången bägare genom åren, ger sig naturligtvis fan på att de ska komma tillbaks om ett år och vinna hela jämra tävlingen och vinna över sina äckliga kusiner. De söker upp sina gamla suparkompisar Barry (Jay Chandrasekhar), Landfill (Kevin Heffernan) och Fink (Steve Lemme) och börjar träna inför den stora öldrickartävlingen ett år in i framtiden. De dricker kopiösa mängder öl varje dag för att träna mage och tarmar och testar de olika dryckesspel som turneringen består av. Detta medför ju att de sällan är nyktra och hos Fink, som jobbar som forskare, tar det sig uttryck i att han lyckats klona fram ett djur som inte borde finnas i naturen:

Fink: "I don't know how it happened, but somehow I cloned a batch of monkey-frogs."
Todd: "Don't they hand out Nobel Prizes for stuff like that?"
Lyssna på ljudklippet

I turneringen finns även ett lag från Sverige med, och här nedan finns lite bilder från filmen där man kan se laget och ställningen i turneringen. Laget består uteslutande av blonda tjejer och de använder allehanda knep för att distrahera sina motspelare. Dock kommer de inte längre än semifinal då USA och Tyskland så klart knep finalplatsen.

Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".
Bild från filmen "Beerfest".

Mer information

Originaltitel: Beerfest
Stardust Magazine