Dark matter

Den kinesiska studenten Liu Xing (Ye Liu) har fått ett stipendium för att åka till ett universitet i USA och där forska i rymdens småbitar och framför allt om mörk materia. Det är Lius dröm att knäcka gåtan om mörk materia, och det berättar han för sina forskarvänner, som han även delar lägenhet med, över en öl vid grillen.

Liu: "Jag kommer att lösa gåtan med mörk materia, vinna Nobelpriset och gifta mig med en blond, blåögd amerikansk flicka."
Lyssna på ljudklippet (32 kb)

På ett seminarium och påföljande fest hör man en av lektorerna rappa i bakgrunden och eftersom han rimmar rätt så bra så väver han även in en liten passé om det svenska priset som Liu siktar på:

Lektor: "...popular as many realizes, the detector of dark matter may well win the Nobel prize!"
Lyssna på ljudklippet (28 kb)

Slutligen berättar Liu i ett brev till sina föräldrar vad han besökt och om hans dröm, eller rättare sagt, vad han har siktet inställt på att lösa:

Liu: "Professor Reiser bjöd med mig till Early Universe Symposium där jag lärde mig att mörk materia är kosmologins framtid. Här i Amerika kan jag följa mina drömmar. Jag kommer definitivt att vinna Nobelpriset."
Lyssna på ljudklippet (91 kb)

Avslutningsvis: En otroligt bra och gripande film. Sevärd, om inget annat för att höra Liu berätta om sin Nobelprisdröm.

Mer information

Originaltitel: Dark matter
Påsen