Döda män klär inte i rutigt

Privatdetektiven Rigby Reardon (Steve Martin) får besök på sitt kontor av Juliet Forrest (Rachel Ward) som ber Rigby undersöka sin fars försvinnande. Rigby tar sig an fallet som är väldigt underligt, Juliets pappa var nästan paranoid alldeles innan han försvann, han skrev namn på listor och gömde dem överallt, lite här och där. En sådan lista hittar han på Juliets pappas kontor, men överrumplas av en mördare som kommer dit och stjäl listan och sätter en kula i Rigby. Han överlever dock och stapplar till Juliets hem där han svimmar. I sin medvetslöshet pratar han om allt möjligt, vilket Juliet berättar för honom lite senare:

Juliet: "You mumbled something about Kitty Collins and Swede Andersson being on a list. Friends of Carlotta?"
Rigby: "That's right. You know them?"
Juliet: "Kitty was... Kitty was someone trifled with after mother dried up. And Swede was Kitty's boyfriend."
Lyssna på ljudklippet (107 kb)

Juliet berättar också att hon hittat en liten lapp där det står att det finns en dollarsedel i locket på en sockerskål hos en av Juliets pappas bekanta. När Rigby plåstrats om besöker han mannen med sockerskålen och hittar där mycket riktigt en dollarsedel - en sedel som är fullklottrad med namn, en ny lista! Väl tillbaka hos Juliet så läser hon på sedeln samtidigt som hon säger:

Juliet: "Most of the names are allegable. I can work out Kitty Collins and Swede Anderson."
Lyssna på ljudklippet (22 kb)

Rigby känner att det är hög tid att besöka Kitty, och efter ett frostigt möte börjar han skugga henne. På en restaurang dagen därpå kastar Kitty en brosch när hon får syn på Rigby bakom en meny och när Rigby hittar broschen upptäcker han en lista med namn, gömd i broschen:

Rigby: "The only name that wasn't crossed was Swede Anderson. I decided to drop in on him before they crossed him out too. Swede wasn't living in luxury. As a matter of fact, for a moment, I thought he wasn't living at all. Swede? Sorry, Swede, I thought you'd been murdered. Come on, wake up. Come on, Swede."
Lyssna på ljudklippet (150 kb)

Swede får dock besök medan Rigby står i köket och fixar till lite kaffe, och besökarna ser verkligen till att Swede inte överlever besöket. Rigby får också sitt serverat, en kula i armen, som Juliet får hjälpa till med att ta bort. De fortsätter prata:

Juliet: "Do you think Swede was killed by the same man who murdered my father?"
Rigby: "Hold it, dollface, no-one proved your father's been murdered... yet."
Lyssna på ljudklippet (52 kb)

Den här filmen är ihopklippt med klipp ifrån klassiska film-noir-filmer med allehanda dåtida kändisar i rollerna, och klippet med Swede Anderson kommer från en film som har funnits med på Alla Talar Svenska ett tag: Hämnarna.

Mer information

Originaltitel: Dead men don't wear plaid
Anders E Ludde Lundin