Bild från filmen En prins i New York

En prins i New York

Akeem (Eddie Murphy) är kronprins i det afrikanska landet Zamunda. Som sådan har han aldrig i hela sitt liv fått utföra något ansträngande arbete själv (han får inte ens torka sig själv i baken, när han går på muggen). Han är dock hjärtligt trött på det och när han på sin 21-årsdag får veta, att han ska giftas bort med en kvinna som hans föräldrar har valt ut åt honom och som sedan födseln är uppfostrad att lyda hans minsta vink, blir det droppen som får bägaren att rinna över. Han bestämmer sig, för att resa till Amerika, för att där finna en kvinna, som kan älska honom för den han är och inte för vad han är. När han och hans kamrat/medhjälpare/tjänare Semmi (Arsenio Hall) kommer till New York får alltså ingen veta att Akeem är prins, utan de utger sig för att vara fattiga studenter och skaffar en sjaskig lägenhet i ett nergånget kvarter i stadsdelen Queens. Ganska snart lyckas de få jobb som städare på en hamburgerrestaurang, som är mycket lik McDonald's – men denna heter McDowell's, efter ägaren (spelad av John Amos). På restaurangen jobbar också Mr. McDowells två döttrar Lisa och Patrice (Shari Headley och Allison Dean) – och Akeem blir snart kär i Lisa. Problemet är dock, att hon redan har en pojkvän (Darryl, spelad av Eriq La Salle), så Akeems tafatta närmanden går till en början inte så bra. Vid ett tillfälle bjuder Lisa dock med honom till en basketmatch och det bestäms, att det ska bli en dubbeldejt, med Lisa, Darryl, Akeem och Patrice. När de står och pratar om detta visar det sig, att restaurangen på en vägg i bakgrunden har en svensk dalmålning med kurbitsmotiv som dekoration.

Just denna målning föreställer Jesu intåg i Jerusalem på palmsöndagen och texten överst lyder:

"Strö qwistar på hans wäg,
och spar din kläder ej,
Bekänn dig uppenbarlig,
Ty wärlden är så farlig.
Hosianna heder och ära
Skall denna wår Konung vara."

Den är hämtad från 6:e versen på Psalm 116 i en gammal svensk psalmbok, som antogs 1695. När psalmen översattes från danska till svenska 1642 fick den heta "Frögda tigh tu Christi brudh". I den nuvarande psalmboken (från 1986) ingår den som nummer 104 och har titeln "Gläd dig, du Kristi brud" (och lite annan lydelse).

Affisch för filmen En prins i New York

Anders E "Ludde" Lundin (med hustrun Åsa)

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.