Bild från filmen Filmen om Nalle Puh

Filmen om Nalle Puh

Den här film är uppdelad i olika segment och ett heter "Nalle Puh och den stormiga dagen". Det blåser ordentligt i Sjumilaskogen och Nalle Puh ger sig ut för att önska alla dess innevånare "Glad blåsdag". När han träffar Nasse är denne på väg att blåsa bort, men Nalle Puh får tag i ena änden av hans halsduk. Halsduken repar dock upp sig, så att Puh håller ena änden av en tunn tråd, medan Nasse håller i andra änden och svävar högt upp i luften, som en drake. Det gör att Nasse drar med Puh, som glider på marken. När han kommer fram till Kanin (röst av Junius Matthews), som just håller på att skörda morötter, glider han genom dennes morotsland, så att alla morötterna rivs upp. Först är Kanin inte glad, men när han märker att morötterna flyger upp och hamnar rakt ner i skottkärran blir han rätt nöjd och konstaterar:

Kanin: "Next time I hope he goes right through my rutabaga patch."
Lyssna på ljudklippet

Så, vad är det då för svenskt med detta? Jo, ordet ”rutabaga” är nämligen ett mycket svenskt ord. Det är amerikanernas ord för ”kålrot”, det som på brittisk engelska brukar kallas för ”swede”. De har dock fått det från det västgötska 1600-talsordet ”rotabagge”, som betyder samma sak. Visserligen har ordet ”rotabagge” försvunnit ur svenskan idag, men nog är ”rutabaga” svenskt för det. Det hela kan man läsa om både i Ulf Ivar Nilssons bok ”Svenska skrytboken”, på svenskspråkiga Wikipedia och engelskspråkiga Wikipedia. Ordet "rutabaga" nämns också i avsnittet Movie tonight av M*A*S*H.

Affisch för filmen Filmen om Nalle Puh

Anders E. "Ludde" Lundin

Nalle Puhs många äventyr, Nalle Puh på nya äventyr

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.