Gorkijparken

Ett trippelmord upptäcks i Gorkijparken i Moskva och polisen Arkadij Renko (William Hurt) blir satt på fallet. Han har inga tankar på att han är utsatt för en komplott och att han egentligen är till för att sätta press på en amerikansk pälshandlare, Jack Osborne (Lee Marvin). Polischefen Iamskoj (Ian Bannen) samarbetar med denne sobelpälshandlare och vet mycket väl om att Osborne är mördaren till de tre personerna i parken. Att sätta Renko på fallet gör att Osborne får kalla fötter och tvingas betala Iamskoj mer. Mot slutet av filmen upptäcker Renko och dennes nyfunne vän William Kirwill (Brian Dennehy), som är bror till ett av liken i parken, att Iamskoj och Osborne samarbetar. De förstör ett av bevisen ute på Iamskojs datja och sedan hörs de samtala om följande:

Iamskoj: "Now you're an ever richer man."
Osborne: "You won't be directly poor, will you?"
Iamskoj: "Aaah, what can I spend it on here. I wish I could come to Stockholm with you. Diamonds are at their best when they're on girls."
Osborne: "You must never again be seen with me, that's for sure. I'll send you a postcard."
Lyssna på ljudklippet (93 kb)

Renko och William sätter efter den tredje personen som varit med och förstört bevisen; Renko för att få information, William för att hämnas sin brors död. Han gör också detta genom att vrida nacken av personen. Renko blir inte överförtjust:

Renko: "You're a fool!"
William: "We don't need to talk to him. Osborne's going to Stockholm. Stockholm! Come on, get me out of this place. Come on! I wanna stay one step ahead of that bastard."
Lyssna på ljudklippet (85 kb)

När de kommit tillbaks till Moskva förbereder sig Renko för sin resa till Stockholm, men måste först konfrontera sin chef Iamskoj med vad han vet. Han möter upp honom på badhuset och är lagom cynisk då chefen kommer in i omklädningsbåset:

Iamskoj: "Arkadij?"
Renko: "The firing squad will not be quite as much fun as Stockholm, will it?"
Lyssna på ljudklippet (35 kb)

Under ett slagsmål då Iamskoj försöker ta pistolen går ett skott av och han dör. Renko kontaktar KGB som följer med till Stockholm där de alla tar in på Sheraton. I lobbyn slår sig gruppen ner och tar en drink:

KGB-agent: "I've ordered Stingers."
Renko: "Stingers? What is that?"
KGB-agent: "Cognac and Crème de Menthe."
Major Pribluda: "Which of the two are ment to spoil the other?"
KGB-agent: "In Sweden all excesses are permitted."
Lyssna på ljudklippet (63 kb)

Renko träffar Osborne och förklarar att han har order att döda honom, men Osborne har ett triumfkort i bakfickan - Irina Asanova (Joanna Pacula) - en ung dam som varit misstänkt i fallet och som Renko hunnit med att ha en liten kärleksaffär. Renko blir heligt förbannad över att se henne i Stockholm i tron att hon gått bakom hans rygg och förrått honom. På sätt och vis stämmer det då hon sålt sin kropp till Osborne för att komma bort från Sovjetunionen och till ett annat land. Hon förklarar dock att hon inte sålt sin själ till Osborne:

Irina: "I told you. I'd do anything to get out - anything. The second day in Stockholm I went to the KGB, the Russian embassy. I told them I could get the sabels back if they would trade you for them."
Lyssna på ljudklippet (59 kb)

Badhuset som Renko hittar Iamskoj på är förmodligen Sturebadet i Stockholm enligt vissa tips och rapporter, men det lustigaste är att KGB:s högkvarter troligen är inhyst i Schönfeldtska praktsalen i Gamla Stan i Stockholm. Detta är komiskt eftersom KGB tydligen delar lokal med moderaterna. Den salen ligger nämligen högst upp i partihögkvarteret på Schönfeldts gränd.

Jag har också fixat lite bilder från filmen, dels från inspelningsplatserna i Stockholm - Sheraton, Gamla Stan, Söderbron och kajen där man ser namnet på båtarna Silverfjord och Silverpilen. Dessutom förtäljer legenden att under filminspelningen i vår huvudstad hittade regissören en ful schampooflaska som han tog med i filmen, föreställandes en rysk diskmedelsflaska. Vad det var för schampoo? Jo, Timotej. Denna tros kunna ses i två bilder från Renkos kök.

Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".
Bild från filmen "Gorkijparken".

Mer information

Originaltitel: Gorky Park
Kristian Tiger, Markus Berg, Gunnar Hansson, Tommy Hallberg, Ola Bergvall, Andreas Olofsson, Per Leander, Monica Eriksson, Johan