Little big man

Nybyggarfamiljen Crabb blir överfallna av en indianstam på väg västerut i Amerika och de enda överlevande är systern Caroline (Carole Androsky) och sonen Jack (Dustin Hoffman). De båda blir tillfångatagna och tagna till indianbyn där Caroline rymmer den första natten. Jack blir uppfostrad av indianerna och får en ny familj i dem. Ungefär tio femton år senare ser omständigheterna till att han bevisar att han inte är indian och får då göra ny entré i de vitas värld. Efter ett par försök till olika karriärer, som mirakelmedicinsförsäljare och pistolman, blir det dags för honom att lugna ner sig tycker han. Han och en partner slår sig in i butiksvärlden och Jack gifter sig på samma gång med en svensk flicka, Olga:

Jack: "I took me a partner, become a respectable storekeeper and married Olga, a Swedish girl who couldn't hardly speak no English."
Lyssna på ljudklippet (42 kb)

När de tagit ett foto av brudparet framför den nya affären vill Jack följa traditionerna och bära bruden över tröskeln:

Jack: "Olga, should I carry you over the threshold?"
Olga: "Ja?"
Jack: "It's custom."
Olga: "Ja? Ja."
Lyssna på ljudklippet (73 kb)

I fotogenlampans sken försöker Jack förstå räkenskaperna, men Olga vill sova och kallar honom till sängen:

Jack: "I don't understand this bill. It looks like I'm being charged twice for the same goods."
Olga: "Ja, the bills of the store."
Lyssna på ljudklippet (35 kb)

Hans affärspartner lurar dock skjortan av Jack, och det gifta paret tar, enligt general Custers råd, diligensen västerut. Den blir dock överfallen av indianer och Olga rövas bort. Jack försöker hitta henne och söker dag och natt i flera år och hittar henne till slut, men eftersom det inte nämns något mer om Sverige låter jag resten av sagan vila.

Mer information

Originaltitel: Little big man
Kenneth Karlström, Per Leander