Local Hero - Byns hjälte

Mac MacIntyre (Peter Riegert) har fått order om att åka till en liten by i Skottland för att köpa upp marken åt sitt företag som ska anlägga ett raffinaderi där. Danny Oldsen (Peter Capaldi) hämtar honom på flygplatsen och för honom till byn. I bilen på vägen dit pratar de om ditten och datten och följande replikskifte dyker upp:

Mac: "You speak languages?"
Danny: "French, Italian, Spanish. Greek, Turkish, Russian, Swedish, German, Japanese, Dutch and Polish. I have a facility with languages."
Lyssna på ljudklippet (69 kb)

Efter mycket om och men så finner han sig i sin situation, att vara i Skottland och allt, och tar för ett ögonblick det lite lugnt. Han sitter därför på en mur och pratar med en ryss som heter Victor (Christopher Rozycki) medan ett plan flyger i bakgrunden:

Mac: "You drive a car, Victor?"
Victor: "Yes. I share a Volvo 144 Estate with my brother-in-law."
Lyssna på ljudklippet (50 kb)

Efter mycket om och men så har chefen för företaget, Happer (Burt Lancaster), kommit till den lilla byn. Han diskuterar där själv köpet av en strandremsa med gamle gubben Ben. De andra stressar av med lite konjak och MacIntyre börjar skåla, sedan Victor och sist Oldsen. Av alla språk Oldsen kan så väljer han naturligtvis det finaste att skåla på:

Mac: "Well... Slange everybody."
Alla: "Ey? Huh? What?"
Mac: "Slange?"
Victor: "Nastarovja!"
Bybo: "Nastarovja."
Oldsen: "Skål!"
Alla: "Cheers. "
Lyssna på ljudklippet (59 kb)

Mer information

Originaltitel: Local hero
Raphael Gagliano, Martin Modds