Mannen som sköt Liberty Valance

Ransom Stoddard (James Stewart) har blivit nedslagen vid ett diligensrån. Han hittas och fraktas till staden Shinbone av Tom Doniphon (John Wayne) och Pompey (Woody Strode). Nora och Peter Ericsons restaurang får duga som sjukstuga och han läggs i sängen i köket. Nora (Jeanette Nolan) inser att killen behöver något stärkande och tar fram en flaska ur gömmorna och häller i hans kaffe. Ransom smakar lite på drycken, ser lagom konfunderad ut och säger sedan frågande:

Ransom: "Coffee?"
Nora: "Ja. Coffee. And akvavit, that's Swedish brandy, that's good for you."
Ransom: "Oh no no, I don't care for this..."
Nora: "Oh no here, you must drink that. That make you feel better."
Lyssna på ljudklippet (60 kb)

De börjar prata om vad som hade hänt och de kommer snabbt fram till att det är Liberty Valance (Lee Marvin) som har slagit ner Ransom och rånat diligensen. Nora och Peter (John Qualen) förklarar att Liberty är stadens alldeles egna lilla värsting som ingen vågar säga till eller göra något åt. Hallie Stoddard (Vera Miles) hjälper också till att berätta allt om honom. Nora blir så upprörd att hon börjar prata någon slags rotvälska, som antagligen ska föreställa svenska:

Nora: "Somebody better listen to somebody about Liberty Valance."
Peter: "Sch. Sch."
Lyssna på ljudklippet (27 kb)

Det kommer fram lite senare att Hallie aldrig har lärt sig läsa och att Ransom erbjuder sig att lära henne läsa. Hon berättar upphetsat nyheten för Nora:

Hallie: "Did you hear the news?"
Nora: "No."
Hallie: "Ranse is going to learn me to read and write."
Ransom: "Teach me to read and write."
Hallie: "Teach me to read and write."
Nora: "I cannot say my ABC in Swedish. Maybe you can teach me in English?"
Lyssna på ljudklippet (71 kb)

Historien går vidare och Ransom lyckas lite senare utmana Liberty på duell. Tom tycker att det hela är en riktigt dum idé eftersom Ransom inte kan hantera en pistol alls. Han tar ett litet snack med Ransom inne på den lokala saloonen:

Tom: "Pilgrim! Come full dark, Pompey'll be back at the Swede's place with a buckboard (?). Why don't you get out of town...?"
Lyssna på ljudklippet (45 kb)

Mer information

Originaltitel: The man who shot Liberty Valance
Jens Hedström