Martha

Fartyget "Martha", utrustat med koleldat maskineri, är hotat av upphuggning i den allt hårdare konkurrensen från dieseldrivna fartyg. Martas besättning utgörs av ett märkligt klientel, som dock uppvisar en viss samarbetsförmåga när nedläggningshotet uppenbarar sig för dem. Ett avgörande tillfälle till fortlevnad kommer besättningen till del, då redaren måste hinna före till arabstaden Abradah. Redaren lovar att om Martha hinner till staden Abradah före den norska dieselmotordrivna "Harald", skall Martha undgå upphuggning. Problem uppstår emellertid för Martha. Kylvattenpumpen havererar. Den drivne tredjemaskinisten känner av en händelse till att Haralds toalettvattenpump är, med ett modernt uttryck, kompatibel med Marthas kylvattenpump. Marthas kapten har nu för avsikt att stjäla pumpen i fråga från Harald och därför måste Harald stoppas för att personal från Martha, oupptäckta, ska kunna ta sig ombord på Harald.

För att stoppa skeppet Harald, seglar Martha upp jämsides med Harald varefter Marthas kapten tydligen har för avsikt att få det norska skeppet att stoppa genom att utbyta okvädningar. En rad fula ord sägs, men inget biter dock på norrmännen. Då plockar den danske kaptenen fram esset ur rockärmen och genom hans megafontratt ljuder två ord som får den norske kaptenen att slå stopp i maskin:

Norrmän: "De helvetes møkka!"
Peter Nielsen: "Jävla svenskere!"
Lyssna på ljudklippet (35 kb)

Lite tidigare i filmen har besättningen bestämt sig för att den unge passoppen, som dagen därpå ska fylla 17 år, behöver få sig en lektion i älskog. De bestämmer sig för att hitta en ung glädjeflicka som för pengar kan tänka sig att lära honom lite om vad som ska och kan hända mellan sängens lakan. Watson (Ove Sprogøe) får i uppdrag att dra i land och hitta en dylik flicka, vilket han också gör. Deras konversation sker på engelska och hon missuppfattar födelsedagsbarnets ursprung lite grann i början:

Glädjeflicka: "Swedish, yes?"
Peter Nielsen: "No. Danish."
Glädjeflicka: "Danish? Et alors, Danish. 60 dollars!"
Lyssna på ljudklippet (55 kb)

För övrigt har kaptenen O.P. Andersen (Helge Kjærulff-Schmidt) en svensk dryck som han dagligen imundigar - nämligen O.P. Anderson.

Mer information

Originaltitel: Martha
Alternativ titel: S/s Martha
Torbjörn, Per Leander