Moonlight sonata

Ett fel på flygplanet med passagerarna Mario de la Costa (Eric Portman) och den världsberömde pianisten Ignacy Jan Paderewski (han själv) tvingar dem att nödlanda någonstans i Sverige. Eric Molander ser att planet nödlandar och skyndar sig dit med häst och vagn och tar med de chockade passagerarna till den närbelägna herrgården tillhörande baronessan Lindenborg (Marie Tempest). Hon tar med öppen famn emot Mario och Ignacy och när hon inser vem som är hennes gäst blir hon mycket överraskad och glad. Hon har nämligen sett pianisten Paderewski flera gånger under hans karriär och är mycket glad över att ha fått honom som gäst i sitt hus tills planet är reparerat.

Under flera gånger i filmen nämner de att de är i Sverige, men bara i förbifarten men ett av tillfällena är när baronessan pratar med Mario de la Costa, som visar sig vara en riktig Casanova och bedragare, och där baronessan i täckta ordalag erbjuder Mario en summa pengar för att han ska lämna hennes hus och hennes dotterdotter i fred eftersom han ändå bara är ute efter trubbel.

Baronessan Lindenborg: "You told us that at the wedding the other day, count Westermark had treated his... entertainers ungenerously, yourself included."
Mario: "Outrageously."
Baronessan: "Then we must try and remedy that mistake. I shouldn't like you to leave our beloved Sweden with any bitterness in your heart."
Lyssna på ljudklippet 

Vid ett tillfälle besöker baronessan och pianisten ett barnhem och de tas emot med flaggviftande barn (som borde varit blågula, men eftersom filmen är svartvit så är de grå). Vi får också se summan som baronessan ger Mario de la Costa: 1500 kroner.

Bild från filmen "Moonlight sonata".
Bild från filmen "Moonlight sonata".
Bild från filmen "Moonlight sonata".

Mer information

Originaltitel: Moonlight Sonata
Fredrik Ekman