Sissi - Älskad kejsarinna

Det är 1800-tal och relationerna mellan Österike-Ungern och det nybildade Italien är inte de bästa. I ett försök att förbättra relationerna förlägger det österrikiska kejsarparet ett statsbesök till Italien och besöker Milano. När de ska gå på Operan tänker den italienska aristokratin i staden bojkotta besöket. En ung dam beklagar sig dock över att inte få gå på operan och se kejsaren, när det nu för en gångs skull kommer en kejsare, ung och vacker dessutom, till Milano. En av hennes manliga släktingar anmärker att hon ju faktiskt är italienska, men hon säger sig inte vara detta, utan en blandning av diverse nationaliteter.

"Nein, ich bin keine Italienerin. Ich bin ein Mischwerk. Na ja… Ich bin in Ungarn geboren. Meine Mutter war Polin, mein Vater war Russe, meine Großmutter war Schwedin. Mein Großonkel soll sogar Eskimo gewesen sein."
Lyssna på ljudklippet (65 kb)

Som på svenska blir ungefär följande:

"Nej, jag är inte italienska, jag är en salig blandning. Nåväl… Jag föddes i Ungern. Min mor var polska, min far var ryss, min mormor var svenska. Min mormors bror skall för övrigt ha varit eskimå!"
Lyssna på ljudklippet (65 kb)

Mer information

Originaltitel: Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin
Krista Kinnari. Stort tack till Anders Ludde Lundin och Mr Cane för all hjälp med tyskan och framför allt ljudklippet.