Smokin' aces

FBI-agenterna Richard Messner (Ryan Reynolds) och Donald Carruthers (Ray Liotta) sitter på vakt utanför gangsterbossen Primo Sparazzas (Joseph Ruskin) hus och lyssnar på allt som sägs bakom dörrarna och i telefonerna. De får höra följande konversation mellan Victor Padiche (David Proval) och Serna (Alex Rocco) som befinner sig i huset:

Serna: "Now, I was eavesdropping, so let me lay this thing out neat."
Padiche: "All right, I'm listening. Go ahead."
Serna: "Now, what I heard downstairs is they got a guy. Some Swede."
Carruthers: "Swede. You know a Swede? You know of a Swede?"
Messner: "Nothing."
Serna: "Supposedly, a specialist. And he ain't coming cheap. So I'm thinking we jump, get to Israel before the Swede can, we're in a power position."
Lyssna på ljudklippet (109 kb)

Messner och Carruthers är lite undrande över den här svenske personen, och får sedan höra mer:

Padiche: "Well, just so I get a quote in my head, how much is the Swede getting?"
Serna: "That's the punch line. You ready? Here's the punch line. One million flat."
Lyssna på ljudklippet (38 kb)

När de två agenterna låter sin nyligen insamlade information passera systemet blir de uppkallade till sin överordnade Stanley Locke (Andy Garcia) som förklarar hela situationen för dem: Buddy "Aces" Israel (Jeremy Piven) är en slemmig korthaj och före detta medlem i maffian, La Cosa Nostra. Mot löfte att få vittnesbeskydd bestämmer sig Israel för att vittna mot sin före detta chef, den ökände Sparazza. Detta resulterar i att Sparrazza utfärdar en belöning för Aces hjärta (bokstavligen), något som mycket snart sprider sig i den undre världen. Locke förklarar:

Locke: "Sparazza's health is in rapid decline and before he dies, he is demanding the heart of his sworn enemy. A recently opened million-dollar escrow account has been traced back to Sparazza. That, and the mention of this mysterious Swede makes the contract on Israel all the more real."
Lyssna på ljudklippet (86 kb)

Många är som sagt ute efter Israels arsle just nu, och det flockas information överallt. Ett telefonsamtal från Serna förklarar att svensken har kommit till stan:

Serna: "Yeah, Buzzy, I just got a call from the mansion. The Swede has arrived."
Lyssna på ljudklippet (21 kb)

Israel har gömt sig, i väntan på klartecken om sitt vittnesskydd, i lyxsviten på ett kasino nära Lake Tahoe och agenterna Messner och Carruthers beger sig ditåt för att hämta in honom och skydda honom. Samtliga lönnmördare är också på väg dit, men Messner är den som har en massa telefonsamtal på band och han sitter och lyssnar på dem under bilfärden till Lake Tahow, och då får man återigen höra Sernas röst i början:

Serna: "So do this in the next day or so, get to Israel before the Swede can, we're in a power position."
Carruthers: "All right, we'll be awaiting word. All right, we got time. Want to go grab something to eat?"
Messner: "Yeah. Any word on this Swede?"
Carruthers: "No, just the mention in that phone call. There's no Swedish hit man on anyone's radar."
Messner: "Maybe he's that good. You know, never been caught. No criminal record. It's possible."
Lyssna på ljudklippet (89 kb)

Sedan träffar skiten fläkten som de säger i Amerikatt och allt går käpprätt åt helvete. För de som inte sett filmen och ska göra det så bör ni sluta läsa nu eftersom jag nu kommer att berätta något av vikt för slutet. Ok? Filmen är lite förutsägbar, skurkarna åker i stort sett fast som sig bör och Messner kräver en genomgång och förklaring av chefen Locke som slutligen ger med sig och berättar alltihopa, varför det som hänt har hänt. När han kommer till delen med svensken så får vi veta följande, Locke berättar och vi får se glimtar av vad som redan hänt i filmen:

Locke: "Dr. Ingstrom, the Swede, is not a hired killer."
Serna: "Supposedly a specialist."
Dr Ingstrom: "He's had a sustained arrhythmic episode, severe cardiac distress."
Locke: "He's actually the head of cardiology at Stockholm University."
Lyssna på ljudklippet (54 kb)

Mer information

Originaltitel: Smokin' aces
Anne-Louise Kullgren