Sophies val

Stingo (Peter MacNicol), en ung man med författardrömmar flyttar till New York och får ett rum i Brooklyn. På våningen ovanför bor Sophie (Meryl Streep) och då och då hennes pojkvän Nathan (Kevin Kline). De blir godaste vänner och spenderar väldigt mycket tid tillsammans. Vid ett tillfälle sitter Sophie och Stingo och pratar och Sophie börjar berätta om sin tid i koncentrationslägren under andra världskriget och hennes upplevelser från Tyskland under den tiden. Hennes ärr på handlederna är orsaken till följande avslöjande:

Sophie: "After liberation."
Stingo: "After you were saved?"
Sophie: "Yes, safe, yes. It was safe. I was in Sweden. I was in that refugee camp."
Lyssna på ljudklippet (50 kb)

Hon berättar att de var snälla mot henne där, men att hon hade så många hemska minnen från kriget att hon försökte ta sitt liv. Sedan kommer Nathan in, hittar de båda och blir otroligt svartsjuk. Det dröjer ett tag innan vi får höra hennes fortsatta berättelse och in emellan får vi se en scen där Stingo och Sophie sitter i en park och Nathan kommer dit, överlycklig. Han talar om för dem att han har varit med om ett genombrott inom det område han forskar, men kan inte berätta vad det är bara att hela världen kommer att få reda på det:

Nathan: "I'm talking about Stockholm, next year, the three of us together. I'm talking Nobel-fucking-price!"
Sophie: "Oh my god."
Nathan: "Sorry kiddo, I'm gonna get there first!"
Lyssna på ljudklippet (53 kb)

Lite senare i filmen fortsätter Sophie berätta för Stingo om hennes upplevelser under kriget. Hon får anställning som sekreterare hos en tysk officer med planen att infiltrera hans stab. När hon snokar omkring på ett av rummen i huset kommer dottern i huset på henne och Sophie låtsas svimma. Dottern tar hand om henne och de sitter och pratar på golvet. Dottern säger att hon tycker Sophie är söt och att hennes mamma trodde först att Sophie var svenska (om det är någon som kan hjälpa mig med att skriva ned tyskan så skicka gärna ett mejl till mig) :
Lyssna på ljudklippet (24 kb)

Mer information

Originaltitel: Sophie's choice
Mr Cane, Thomas E., Rickard Lennartsson, Erika Wanahinen