Spioncentral Stockholm

Första världskriget härjar i Europa och båda sidorna förlorar viktiga människor och slag på grund av spioner. För att komma till korta med problemet skickar tyskarna sin bäste man till Stockholm för att lista ut vem som förser fransmännen med tyska intelligensuppgifter:

Tysk: "Our system needs drastic reorganization, especially in the neutral countries. Stresser, you take over Copenhagen and understand this - you'll be judged by results. And for Stockholm we need the best man we've got in Section 8."
Lyssna på ljudklippet (107 kb)

I tullen är det tumult och Baron Karl Von Marwitz (Conrad Veidt) skuffas fram till tulltjänstemannen som förklarar läget för tyskar som vill in i Sverige:

Tulltjänsteman: "You're welcome in Sweden but only so long as you refrain from any political activity."
Karl: "I came to Sweden because I want to refrain from any political activity."
Lyssna på ljudklippet (91 kb)

Och vidare:

Tulltjänsteman: "You can stay in Sweden as long as you respect our laws!"
Lyssna på ljudklippet (36 kb)

Baron Karl skickas vidare till en annan tulltjänstman som kollar igenom baronens bagage.

Tulltjänsteman: "Watches, clocks, (?) secrets, liqour? Anything to declare?"
Karl: "Only my intention to finish this. Skål!"
Lyssna på ljudklippet (70 kb)

Baronen Karl träffar affärsinnehavarinnan Madeleine Goddard (Vivien Leigh) och faller som en fura för henne och uppvaktar henne som en man bara kan i nittonhundratalets början. Madeleine är dock spion och jobbar för den franska underrättelsetjänsten, så man börjar väl ana något här. Madeleine åker fram och tillbaka mellan Paris och Stockholm och för med sig uppgifter som hjälper fransmännen, men tyskarna förstår snart vad hon pysslar med och ser till att hon jagas. Sverige och Stockholm nämns några gånger till i filmen, men är inte av något större intresse för handlingen eller för Alla Talar Svenska.

Lite bilder finns också från filmen, även om de är av dålig kvalitet och murriga. Lite bilder från Stockholm, bland annat en vägg där man kan se ordet AGBLADET - kanske en del av Svenska Dagbladet? Ett handskrivet brev skrivet i just Stockholm, en bild på passkontrollskylten och en karta över Sverige för att visa var filmen utspelar sig.

Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".
Bild från filmen "Spioncentral Stockholm".

Mer information

Originaltitel: Dark Journey
Alternativ titel: Spionsektion 8
Fredrik Ekman