Spun

Ross (Jason Schwartzman) är lite beroende av droger och beger sig till Spider Mikes (John Leguizamo) ställe för att köpa lite knark. Spider Mike har dock lyckats tappa bort sitt lager och Ross besök slutar med att han följer med Nikki (Brittany Murphy) hem till The Cook (Mickey Rourke) som är killen som tillverkar drogerna som Spider Mike säljer. Nikki ringer för hem till The Cook för att kolla så det är ok att Ross kommer med:

Nikki: "Yeah. There's this guy here named Ross, and he's got a car."
The Cook: "What kind?"
Nikki: "Volvo."
The Cook: "And what color?"
Nikki: "Brown."
The Cook: "Bring him by."
Lyssna på ljudklippet (48 kb)

Ross skjutsar hem Nikki och får en liten påse ectasy som tack för hjälpen och allt efter det kallar The Cook Ross för Volvo, och ringer honom lite då och då. Nästa dag faktiskt, då Nikkis hund fått alldeles grön päls och Nikki är helt förkrossad och bara vill till en veterinär.

Ross: "Yeah?"
The Cook: "Hey, Volvo. We have a little situation over here with the dog."
Lyssna på ljudklippet (31 kb)

Ross kommer till The Cooks lägenhet och The Cook förklarar att hundens päls har blivit grön på grund av all rök från knarktillverkningen där inne. Ross föreslår att de borde öppna ett fönster, men Nikki vill bara till veterinären och The Cook har inget intresse av att öppna ett fönster:

The Cook: "Volvo boy, just take the dog to the goddamn hospital and shut the door on your way out."
Lyssna på ljudklippet (23 kb)

När de kommer tillbaks från veterinären ska Nikki till sitt jobb som stripteasedansör på en klubb, och Ross agerar naturligtvis chaufför den här gången också. Han får ju betalt i droger varje gång det sker. Den här gången följer The Cook med eftersom han har några ärenden att utföra. Ross kör honom än dit, än hit och sista stoppet är en porrvideobutik där Ross får höra (i ett drogrusigt valtal) hur The Cook höjer det kvinliga könsorganet till högre höjder, hur vi borde avguda det till världens ände:

The Cook: "Ask not what the pussy can do for you - but what can you do for the pussy. Ain't that right, Volvo?"
Lyssna på ljudklippet (75 kb)

Efter en hel dags jobb och slit som chaufför kommer de åter till The Cooks lägenhet.

Nikki: "Ross, thank you."
Ross: "No problem, Nikki."
Nikki: "Bye."
Ross: "See you."
The Cook: "Okay, Volvo boy, I've gotta get back to the office. So Nikki'll call you when we need you."
Ross: "Yeah."
Lyssna på ljudklippet (50 kb)

Dagens därpå flippar Nikki ur totalt och ska lämna The Cook för alltid, och därför ringer The Cook efter Ross:

Ross: "Hello?"
The Cook: "Hey, Volvo boy, I need another ride."
Ross: "I don't know. What do you need?"
The Cook: "The shit hit the fan over here pretty good. Can you get over here now?"
Ross: "How soon?"
The Cook: "I need you now!"
Lyssna på ljudklippet (56 kb)

The Cook ber Ross köra Nikki varthän hon än vill åka, och de åker runt en bra stund, pratar och tar mer knark tillsammans. Det hela slutar i ett rejält drogrus där Nikki berättar om sin treåriga son som staten tagit hand om, Ross berättar om sin flickvän Amy som han vill bli tillsammans med igen och mitt i alltihopa så blixtrar olika bilder för ur deras liv, bland annat en bild av The Cook med bakåtslickat hår som säger:

The Cook: "Hey, Volvo, bring on your balls."
Lyssna på ljudklippet (11 kb)

Det var alla gånger som Ross blir kallad för Volvo, men en sak som också har med Sverige och göra är att då The Cook och Ross stannar till vid en bensinmack för att införskaffa lite laglig medicin som The Cook behöver i sin drogtillverkning hörs de fina tonerna av svensk dansbandsmusik då de kör därifrån. Jag tror det är Vikingarna med Christer Sjögren i spetsen, men å andra sidan är det ju den svenske regissören Jonas Åkerlund som står för regin i den här filmen också.

Mer information

Originaltitel: Spun
Andreas Ahlin, Hendry Nyholm, Per Leander, Carl Erikson, Tobias Lind, Tomas Nordin