Uppdrag sex

1991 ska ett enastående experiment genomföras i Polen, två män ska frysas ner och väckas upp tre år längre in i framtiden. Mannen som har kommit på hur detta ska genomföras utan att de som fryses ner blir sluddrande grönsaker efter åren i frysen heter Victor Koppelweiser, och så här presenterar en tv-reporter (Dorota Stalinska) hans ankomst till hennes studio:

Reporter: "För några minuter sedan grydde en ny dag, 9:e augusti 1991. Lägg detta datum på minnet då det säkerligen kommer att bli ett historiskt datum för mänskligheten. Jag har här mannen som upptäckte odödligheten, Nobelprisvinnaren professor Victor Koppelweiser."

Albert (Olgierd Lukaszewicz) och Maks (Jerzy Stuhr) är de två män som en stund senare blir nedfrysta, och på grund av tredje världskriget tinas de inte upp tre år senare, utan femtiotre år senare! De vaknar upp i en värld där männen är utdöda, och jorden enbart befolkad av kvinnor. När de hittas, tinas de upp och sätts i karantän, något som de efter några dagar inte alls är så intresserade av längre. De vill få träffa Koppelweiser, men får först svävande svar, tills de ställer de kvinnliga vakterna mot väggen och kräver svar. Då låter det så här:

Kvinnlig vakt: "Professor Koppelweiser."
Albert: "Ja?"
Kvinnlig vakt: "Er så kallade Nobelprisvinnare."
Maks: "Ja?"
Kvinnlig vakt: "Existerar inte."
Albert: "Va?"

Mer information

Originaltitel: Seksmisja
Nilla Alexandersson