Sweded movies i filmen Be kind, rewind

Michael Gondry, regissören bakom filmer såsom Human nature och Eternal sunshine of the spotless mind kommer i februari med en film som kommer att få många svenskar att sträcka på sig lite extra. I filmen spelar Jack Black och Mos Def videobutiksbiträden som råkar avmagnetisera samtliga VHS-band i butiken. Deras lösning på problemet blir att spela in alla filmerna på nytt, med sig själva i huvudrollerna. Förklaringen till att Al Pacino och Tom Cruise inte längre finns med i filmerna är att filmerna har blivit sweded. Förklaringen till det är att man har tagit en lyckad produkt, gjort om den lite grann, gjort den till sig egen, satt sin egen prägel på den.

Filmföretaget New Line Cinema har fortsatt på filmtrenden och lanserat en hemsida där du som besökare dels kan bygga upp hela internet från grunden, men även placera dig själv i sweded filmer och ladda upp egna hemgjorda filmer.

Det här är kanske början på något underbart, en helt ny underground-rörelse med epitetet sweded.

Läs mer i Jan Gradvalls krönika från DI Weekend eller på Be kind - rewind officiella hemsida.