FAQ

Hur länge har SviF funnits?

Första versionen kom ut sommaren 1997, i början av juli månad. Då hette sidan SviF - Sverige i Filmerna, och 10 år senare bytte sidan namn till Alla Talar Svenska.

Hur gammal är du Adam?
Jag är född samma år som ABBA vann melodifestivalen med Waterloo - 1974. You do the math.

Hur mycket tittar du på film och TV?
Tidigare tittade jag nog på 4-6 filmer i veckan, men då jag 2005 blev pappa till världens mest underbara dotter så har det dalat och nu kanske jag ser ett halvdussin filmer i månaden. Tv-serier ser jag en del, inte allt Alla Talar Svenska-relaterat och tycker bland annat om 24, Heroes, Fragglarna (?) och CSI.

Vad tycker du om för sorts filmer?
Jag tycker främst om komedier, även tonårskomedier gjorda i det stora landet i väster, men dock inte för ofta. Annars ser jag gärna på rysare och actionrullar. Det jag ser minst på är dramarullar, men det kommer säkert att ändras med åldern... eller kanske inte, vem vet?

Är det bara dina upptäckter som läggs in på Alla Talar Svenska?
Nej, o nej! Även om jag tittar mycket på film och tv så hinner jag inte se allt som görs i världen. Jag tar ytterst tacksamt emot tips om filmer där svenska pratats eller där Sverige nämnts för att sedan lägga upp rapporter om det på sidan. Vill du som tipsare ha med ditt namn så får du jättegärna det.

Kollar du upp alla tips som du får in?
När någon tipsar om en film så försöker jag se den själv, jag knallar helt enkelt ner till videohökaren på hörnet och ser om de har filmen och sedan ser jag den. TV-serier har jag inte lika lätt att kolla upp, där gäller det verkligen att jag ska ha turen att se programmet i repris när det går (något som kan ta flera år innan det händer igen - mitt rekord, vad jag kommer ihåg, är att ha hittat ett tv-avsnitt där tipset var fem år gammalt).
Jag tittar alltid på den filmen ett tv-serie-avsnittet som jag får tips om innan jag skriver om det, fixar ljudklipp och kanske även videoklipp. Sedan streamingtjänster blivit en standard så går det oftast att hitta filmen eller avsnittet på någon av alla tjänster. Jag köper också en hel del Blurays och DVD:er, och letar allt som oftast på secondhandbutiker efter vissa titlar, eller köper dem från Tradera eller liknande tjänster.

Jag har skickat in ett tips på en film där Sverige nämns. Varför lägger du inte upp det tipset?
Först och främst så klassifierar jag tipset om det är trovärdigt eller inte. Ett mail där någon säger "Jag tror att de nämnde Sverige i den här filmen" och jag inte får något annat tips om den filmen gör att den inte direkt hamnar på min lista på filmer som jag vill kolla upp direkt. Ju mer specifik info jag får om filmen desto viktigare är den i mina ögon. Eftersom jag sedan helst vill lägga upp rapporter kompletta med ljudklipp så dröjer det lite extra tills jag har hunnit hitta och se filmen. Dessutom, som om allt det inte var nog, så har jag en kö med rapporter som jag oftast inte vill bryta. Jag försöker ta en rapport från en TV-serie och sedan en rapport från en film, och i kön ligger det ungefär 10-15 rapporter av varje, så där har vi ytterligare ett tags väntetid.
Så med andra ord: Det är en hel vetenskap i varför och när ett bidrag kommer in. Men misströsta inte, alla bidrag kommer upp, förr eller senare - alla finns sparade i mitt mailprogram och jag tänker jobba på tills alla finns med!

Som gammal besökare så har jag för mig att du har haft en design med svenska flaggan i loggan. Stämmer det?
Jodå, det stämmer. De två första versionerna av SviF (lanserades sommaren och hösten 1997) hade svenska flaggan med i designen på ett eller annat sätt. När den tredje versionen kom några år senare så försvann flaggan och det dröjde sedan till 2007 innan den dök upp igen, då SviF bytte namn till Alla Talar Svenska. Läs gärna artikeln SviF – Sverige i Filmerna - firar 10 år på webben & byter namn till AllaTalarSvenska.se så får du mer information.

Varför skriver du inte upp tips där svenska bilar synts i bild eller där huvudpersonerna kört dem (jag har skickat in åskilliga tips, det är därför som jag vill veta!)?
Jag hade en sida för dylika saker i början av den här sidans karriär, men dessvärre så finns Volvo och Saab med i enormt många filmer och TV-serier, och tiden räcker inte till för att lista allihopa. Därför tog jag beslutet att enbart lägga in rapporter på Alla Talar Svenska där det snackas om Volvo och Saab och där deras namn nämns. Det gäller även den helsvenska bilen Koonigsegg (rejält snygg sportbil!), men än så länge har det inte dykt in några tips om den bilen i filmer.

Jag skickade in ett brev till dig, men du svarade inte. Har mitt tips kommit upp, eller?
Jag får många brev till Alla Talar Svenska, och jag gör mitt bästa för att svara personligen på dem. Ibland kan jag dock missa ett och då kanske du först får svar då jag lägger upp en rapport på sidan, eftersom jag alltid försöker skicka ett mejl då. Du kan också försöka söka på ditt namn eller på filmens namn eller tv-seriens namn på Alla Talar Svenska för att se ifall ditt tips har kommit in. Vill du verkligen vara säker kan du mejla mig igen, saker och ting kommer ju bort även i sajberspejs.

Varför gör du så här? Varför tar du upp internetplats med din ointressanta information? Lägg ner den genast!
Av en enda orsak: För att det är kul. Jag tycker om att titta på film och jag tycker att det är kul och intressant när vårt land och vår kultur nämns i utländska filmer. Visst, det är mycket samma saker: Inga from Sweden och Nobelpris hit och dit, men ibland kommer det riktiga guldkorn som får en att hoppa högt. Läs igenom inläggen för Blue in the face eller Splash så ler du nog också efteråt!
Visst kan man klassa Alla Talar Svenska som lite intresseklubben noterar, men jag har aldrig försökt få den till något annat!

Varför kallas det Swedish massage? Vad är det för svenskt med det?
Den klassiska massagen är faktiskt från Sverige. Den uppfanns av den svenske Per Henrik Ling på 1800-talet. På engelska har exporten av massagen fått benämningen av från det land den kom ifrån, Sverige. I en del filmer och tv-serier har dock den ibland blandats ihop med lite mer, hur ska jag säga, suspekta massagetekniker. (Jag vill tacka Emma som kom med den informationen.)

Vilka är ni som pysslar med Alla Talar Svenska?
Vi är faktiskt bara jag, Adam Evertsson. Än så länge klarar jag av att hantera Alla Talar Svenska på min fritid och det är ju min hobby. Det verkar dock som om jag gjort ett bra jobb med sidan då de flesta verkar tro att det är en smärre armé som ligger bakom den, men det är faktiskt bara jag. I alla fall om man ska se till vem som sköter om det administrativa, grafiska och databasgrejsimojsiga på webbplatsen.

Sedan ska man inte glömma att många av tipsen som blir fullfjädrade rapporter på Alla Talar Svenska har sin början i tips från er besökare, något som sidan lever vidare på. Och ofta är det inte bara tips utan nästan helt färdiga rapporter med ljudklipp och allt. Stort tack till alla som skickar in tips till mig!

Varför?
Därför!!! (Kunde du inte inse att det skulle bli svaret?)

Jag har tipsat om att ABBAs sånger finns med i några filmer, varför tar du inte med dom?
Det finns otroligt mycket bra svensk musik som återkommer i film efter film. Av tidsbrist har jag fått undvika att ta med de filmer och tv-serier som har med dylika svenskheter. Det skulle helt enkelt bli för många produktioner att kolla igenom och ta upp på Alla Talar Svenska. Det finns dock ett undantag till den här regeln. Om de sjunger på svenska så tar jag med dem på hemsidan. Direkt. Med en gång. Pronto!

Har du en fråga som inte finns med här. Tveka inte! Klicka här så kan du ställa den frågan till Adam på Alla Talar Svenska.