Dev diary

Illustration med en kodare som sitter framför en bakgrund med kod

Även om det naturligtvis är filmerna och tv-serierna och de svenskheter som finns däri som står i centrum, så händer det ju en hel del bakom kulisserna också. Hela webbplatsens innehåll sätts samman med kod och svett och tårar. För den som är intresserad så är detta en slags dagbok över de förändringar som sker på webbplatsen, vilka förbättringar som läggs till för att göra upplevelsen så bra och informationsrik som möjligt.

2022-04-08

La till så att titeln i informationblocket för film/tv-serie är länkad. Det gör att man, speciellt när man är inne på en tv-serie, snabbare kan hitta andra avsnitt av samma serie. Det går naturligtvis också bra att klicka på taggen, om en sådan är tillagd.

2022-03-02

La till en slumpad bild med en play-symbol på som länkar till de inlägg på webbplatsen som har videoklipp i sig. Det finns också planer på att samla samtliga videoklipp (som visserligen finns på YouTube i sin helhet) i ett galleri. Då det behövs lite omändring i uppsättning så får jag ta det i framtiden.

2022-10-11

Efter några månaders slit med att gå från en tidigare version av det innehållshanteringssystem som till grund för Alla Talar Svenskas webbplats till den senaste så är detta nu klart. Utseendet har fått sig några förbättringar:

  • meta-information om serien/filmen som tidigare legat under inlägget och varit ganska blek har fått ett samlat utseende och i desktop-versionen av webbplatsen så ligger den upp till höger
  • webbplatsen är nu lite bredare än tidigare, 1200 pixlar bred, för att anpassa till den inofficiella standarden på webben
  • bättre tillgänglighet genom tydligare beskrivningar på media
  • kommentarer är nu påkopplat så man kan lämna sina tankar på inläggen
  • mycket annat bakom kulisserna också, se tidigare inlägg

Första inlägget på den nya versionen är Locked down.

2022-05-04

Alla Talar Svenska är byggt med Drupal, ett CMS, ett innehållshanteringssystem, som de sista åren gått från så kallad procedurell kod till objektorienterad kod. Jag har därför dragit lite på att göra uppgraderingen till version 8/9 som finns tillgänglig nu, men då support och säkerhetsstöd för den nuvarande versionen slutar i november i år så börjar det bli dags. Jag har gjort några initiala tester att låta systemet uppdateras från version 7 till 8, men det är en del saker som ställer till med problem och då jag verkligen vill att datan ska vara korrekt så har jag valt att bygga upp systemet från början, fast då med den nya versionen som grund. Mina 12 års arbete med Drupal gör att jag har kunskapen så det kommer att gå snabbt, det som kan komma att ta tid är att föra över viss media, t.ex. bilder då jag inte är helt säker på hur jag kan lösa det på bästa sätt. Jag får se hur det går.

Förutom att föra över all information till den nya versionen planerar jag även att göra uppgradering av temat, själva designen och utseendet på webbplatsen. Jag har en hel del tankar, vi får se vad som kommer med till den nya versionen.