MacGyver

Avsnitt: 
Hell week

MacGyver (Richard Dean Anderson) återvänder till sitt gamla universitet för att vara med och se på "The Fizzics Follies", en tävling, som hållits varje år sedan 1958. Den går ut på att deltagarna skall uppfinna nya sätt att barrikera eller låsa dörrarna till sina egna studentrum, och det är sedan upp till de andra deltagarna att komma på hur låset fungerar så att de kan låsa upp det. Allt skall tillgå med logiskt tänkande och tillämpande av fysikkunskaper.

MacGyvers gamle fysikprofessor Ryman (Larry Dobkin) vann tävlingen första gången den hölls och i början av avsnittet står MacGyver och ser på en tavla med foton över alla vinnarna sedan 1958. Han berättar lite för tittarna om professor Ryman och nämner då följande:

MacGyver: "The Fizzics Follies had been a tradition at Western Tech for almost 30 years. The first winner of the barricade contest was my mentor Julian Ryman, who had barricated the lab in the physics building during his senior year. Ryman went on to become a professor and a Nobel Prize winner. Not all of us were so brilliant."
Lyssna på ljudklippet (107 kb)

Man får sedan se en bild på 1973 års vinnare: MacGyver.
Professor Rymans egen son, David (Andrew Sabiston), är en av de fyra finalisterna i tävlingen. Stämningen mellan far och son är dock inte den bästa, eftersom professorn är besviken över att David inte gör bra ifrån sig i hans eget ämne, fysik. Fadern gräver ner sig i sitt arbete och är ingen bra far för David. När David sedan kommer tvåa i tävlingen är fadern besviken att han inte vann och detta klarar David inte av, eftersom han blir så psykiskt nedtryckt av att hans far aldrig uppskattar honom. Därför stänger han in sig i fysiklabbet och skapar där en barrikad, som ingen ska klara av: en bomb. MacGyver har insett hur det är fatt med David och får med sig professor Ryman till Davids rum, för att försöka få fram en försoning mellan far och son. Där träffar de Davids flickvän Janet (Lisa Wilcox), som har David i telefonen. David har supit sig full och tänker spränga hela skolan, eftersom han är så besviken på sin far. MacGyver och professorn lyckas inte tala honom till rätta utan bestämmer sig för att gå dit, för att rädda honom och skolan. Följande dialog utspelar sig då:

Janet: "So, now he's got your attention?"
Ryman: "What? Are you saying this is my fault?"
Janet: "You're the one that has the Nobel Prize, you figure it out!"
David: "Right, you tell'em Janet!"
MacGyver: "Alright, that's enough. We've gotta calm him down. I want you to keep him talking."
David: "...Nobel Prize winner. Well it's time for the lesser of the Ryman clan to sign off. Or should I say... sign out."
Lyssna på ljudklippet (114 kb)

MacGyver och professorn beger sig till labbet och lyckas, naturligtvis, stoppa bomben och MacGyver får professorn att inse att hans son behöver honom.

MacGyver, avsnittet Hell week (1987)
Originaltitel: MacGyver
Anders E Ludde Lundin. Stort tack för hjälpen med ljudklippet!