Bild från tv-serien Agent Smart

Agent Smart - igen

Avsnitt: Liver Let Die

Avsnittet börjar med att Max Smart (Don Adams), informerar agent Zach Smart (Andy Dick) och agent 66 (Elaine Hendrix) om att CONTROL:s fiendeorganisation på sista tiden har köpt tio sjukhus, det senaste i Washington DC. Deras uppdrag är att ta sig in på detta sjukhus, genom att vara utklädda till de två nya kirurger, som KAOS har anställt. Max visar dem på bild och berättar vilka de är. Den kvinnliga har ett namn, som dock är lite svårt att uttala:

Max: "Doctors Lasky and Heinfeld... Heinman... Heinberg... She's Swedish."

Audio file

På bilden ser man att hennes efternamn är Hejeighijnes. Zach och 66 tar över de båda kirurgernas identiteter, genom att först få dem att tro, att 66 just ska föda barn. De får med dem in i ett rum, på vars dörr det står "Förlossningsavdelning". Efter en stund kommer Zach och 66 ut därifrån, iklädda de båda kirurgernas kläder och det visar sig då att rummet egentligen är ett förråd. De tar sig till receptionen och anmäler sig, vilket inte är så lätt med det krångliga namnet:

Zach: "Nurse, doctor Mendelsohn is expecting us. I am doctor Lasky and this is doctor... Hija... gija... jiggy... She's Swedish."

Audio file

Strax därefter dyker doctor Mendelsohn (Richard Fancy) upp. Efter att han har hälsat på Zach (som han alltså tror är doktor Lasky) vänder han sig till 66 och försöker uttyda hennes namn utifrån hennes namnbricka, vilket inte är så lätt:

Mendelsohn: "You must be doctor... The... He... the Swedish doctor. How was your trip?"
66: "Very smooth, thank you."
Mendelsohn: "You know I did my internship in Stockholm. Stockholm kallas för kärleksstaden och när jag ser dig förstår jag varför."
Zach: "Uhm, the doctor prefers to speak English when she's..."
66: "Du får mig att rodna som en skolflicka. Du är så charmig."
Mendelsohn: "Come, I'm sure you're anxious to get started."

Audio file

De följer efter Mendelsohn och Zach förvånas över 66' svenskkunskaper:

Zach: "You speak Swedish?"
66: "Doesn't everybody?"

Audio file

Doktor Mendelsohn vill sedan att Zach ska genomföra en njurtransplantation. I ett obevakat ögonblick lyckas Zach och 66 få kontakt med agent 0, som ger Zach ett stetoskop, som är kopplat till CONTROL:s högkvarter och genom vilket han kan prata med någon som kan leda honom genom operationen. Det visar sig dock, att denne någon är upptagen och att Max och 99 (Barbara Feldon) ska leda honom genom operationen, genom att läsa i CONTROL:s läkarhandbok. Under tiden får 66 följa med en sköterska (Lu Leonard) in i ett hemligt rum, där hon ska välja ut en av de patienter som finns där, att ta en njure av. Därvid svarar hon sköterskan på svenska:

Sköterska: "Make sure you pick out a young kidney. The patient is on the deluxe plan."
66: "Ja."

Audio file

När hon går runt i rummet hittar hon agent 24 i en av sängarna. Han avslöjar några otrevliga saker om sjukhuset, bland annat att KAOS stjäl organ och säljer dem dyrt till betalande patienter. När 66 försöker få tag på högkvarteret genom en telefon i sin BH blir hon upptäckt av sköterskan, som slår ner henne och då betvivlar att hon verkligen är svensk:

Sköterska: "Swedish, my big hairy butt!"

Audio file

När Zach är klar med operationen går han för att leta reda på 66 och söker henne genom att aktivera sin namnbricka, som är elektronisk och kan tala om för honom var den andra brickan finns. Han försöker också fråga en förbipasserande sköterska (Gail Boggs):

Zach: "Nurse, have you seen doctor Heinyjeiny... Nine... uh, the... the Swedish doctor?"
Sköterska: "No I haven't."
Zach: "Alright then. Carry... uh... on, do your... uh... nursing."

Audio file

Till slut hittar Zach också det hemliga rummet, där han hittar 66 behå och namnbricka, men inte henne. Agent 24, som de har stulit en hel del organ från, kan med svag röst tala om för honom, att de har kommit på 66 och tagit henne. Strax därefter blir Zach av en högtalarröst kallad till operationsrummet. När han kommer dit visar det sig, att han ska utföra en ny oerpation och att 66 ligger på operationsbordet:

Mendelsohn: "Ah, thank you for coming doctor. We have just recieved a splendid specimen for harvest."
Zach: "Great. But that's the..."
Zach & Mendelsohn: "...Swedish doctor."
Sköterska: "No! Actually, she's a CONTROL agent."

Audio file

Mendelsohn vill få Zach att skära ut hennes hjärta. När han försöker förhala det hela kommer de riktiga doktorerna Lasky och Hejeighijnes in och det visar sig alltså att även Zach är avslöjad. Han lyckas dock fly och få med sig den sjukhussäng, som 66 ligger på. Efter ett tag blir de åter infångade och Zach blir nästan tvingad att skära upp 66, men lyckas fly med henne i sista stund, genom att kasta skalpellen i påsen med lustgas, så att alla andra somnar. Därmed kan de båda lämna sjukhuset och rapportera till högkvarteret, så att alla skurkarna kan fängslas.

Affisch för tv-serien Agent Smart

Johan Eriksson. Jättestort tack till Anders E Ludde Lundin som fyllde på den gamla rapporten med ny information och ljudklipp.

Agent Smart

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.