Ett fall för Vera

Avsnitt: Parent not expected

I det lokala fiskeläget gör de ett hemskt fynd, ett lik har spolats upp på land. Polisen Vera Stanhope (Brenda Blethyn) och hennes kollega Aiden Healy (Kenny Doughty) kallas dit. Liket identifieras ganska snabbt som Dennis, son till Thomas Walken (Cal MacAninch) som bor i närheten. Thomas är pappa till sonen, och är gift med Julia Walken (Christine Entwisle) som inte är Dennis mamma, Dennis är född utom äktenskapet vilket skapar lite frostigt förhållande i det Walkenska hushållet. Vera intervjuar Thomas:

Yesterday

Jack Malik (Himesh Patel) har ambitionen att bli en stor artist, men lyckas inte riktigt slå sig fram och slå igenom - förrän ett udda världsfenomen gör att några brittiska popband försvinner från historien - däribland Beatles. Jack kommer ihåg deras låtar, börjar spela dem och när Ed Sheeran (spelad av honom själv) får höra hans sånger tar karriären fart. Ed tar med Jack som förband på hans Europa-turné och efter det snurrar världen bara snabbare. På Eds privatplan som ska ta dem från ställe A till ställe B så får man för ett ögonblick se en karta där Sveriges huvudstad finns med. 

Vingar ovan molnen

Piloterna Joe Blake (Fred MacMurray), Tim Griffin (Regis Toomey) och Swede Larson (Louis Jean Heydt) är en trio som är svår att slå isär, de har till och med matchande cigarettetuier. De har jobbat ihop sedan länge och under kriget som nu rasar i världen under 1940-talets första hälft har de mycket att stå i. Swede har dock något stort på gång - han har hittat en blåögd skönhet i Cleveland och ska snart gifta sig. Hans kompisar Joe och Tim förstår dock inte varför han gör det:

Shirobako

Avsnitt: Table flip

Den japanska animen Shirobako handlar om en studio som själva gör anime. Serien i serien heter Aerial Girls och handlar om unga kvinnliga stridspiloter. En av dessa verkar vara svensk och flyger ett J37 Viggen.

Även i den faktiska serien, alltså Shirobako, finns en sverigekoppling då av de anställda på animestudion kör en Volvo. Jag vet att det inte är något speciellt att se en Volvo i en film eller TV-serie men det är en väldigt ovanlig bil i Japan (om man öht. ser en utländsk bil så brukar den vara tysk) och särskilt i anime är det ännu mer ovanligt.

Indiana Jones äventyr

Avsnitt: Attack of the Hawkmen

Sedan den unge Indiana Jones (Sean Patrick Flanery) under första världskriget har tagit värvning i den belgiska armén har han visat sig mycket duktig på vad han än får i uppdrag att göra. Därför har han så småningom blivit värvad av den franska underrättelsetjänsten. I detta avsnitt har han först arbetat som flygfotograf och via flyg tagit bilder bakom fiendens linjer. Där har blivit tillfångatagen och nästan dödad av ingen mindre än det berömda tyska flygaresset Manfred von Richthofen – mer känd som Röde baronen.

Att vara eller icke vara

Den ivrige beundraren Stanislav Sobinski (Robert Stack) uppvaktar skådespelerskan Maria Tura (Carole Lombard) bakom hennes mans, Joseph Tura (Jack Benny), rygg. Men så, precis när deras nya relation blivit eldig, invaderas Polen av tyskarna och Stanislav stationeras i England med sin flygvapensskvadron. Där möter han frihetskämpen professor Siletski (Stanley Ridges) som ska tillbaks till Polen på, enligt honom, ett hemligt uppdrag. Han råkar försäga sig och plötsligt vill alla skicka hälsningar till sina nära och kära där hemma.

Flightplan

En familjemedlem dör och Kyle (Jodie Foster) ska flyga till begravningen tillsammans med sin dotter Stephanie (Kate Beahan). De kommer att begagna sig av "Aalto airlines" och när de kommer in i planet och ska leta upp sina sittplatser så rullar en välkomstfilm på bildskärmarna i stolsryggarna. Där hälsas passagerarna välkomna till "Aalto airlines" och ett av språken är på svenska. Det hörs inte helt bra då en annan familj kommer in i kupén samtidigt.

Kalla fötter

Avsnitt: Säsong 5 avsnitt 3

Rachel (Helen Baxendale) har pratat med Adams pappa Bill (Ian McElhinney) och han kommer på överraskningsbesök, något som Adam (James Nesbitt) inte uppskattar. Det visar sig att Bill var på väg till Sverige, men mellanlandade i Manchester. Karen (Hermione Norris) är hos Rachel när Bill kommer dit och hon kallpratar lite.

Karen: "You go from Dublin to Gothenburg, and you were just passing?"
Bill: "Mmhmm. Overhead."

Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner

Det anordnas en stor flygningstävling som ska gå mellan London och Paris, och det lockar entusiaster från hela världen. En av dem är fransosen Pierre Dubois (Jean-Pierre Cassel), som lite tidigare störtat med sitt plan på en fransk strand då han från luften beundrat Brigitte (Irina Demick) som poserat naken på stranden för en konstnär. När Pierre anländer till tävlingsområdet stöter han på Brigitte igen och hans hjärta brister ut i sång på direkten. Det visar sig dock att Brigitte nu heter något annat...

Spartan

I tron om att hon är vilken tjej som helst råkar den amerikanske presidentens dotter Laura (Kristen Bell) bli kidnappad och smugglad till arabvärlden där hon ska säljas som slav. Scott (Val Kilmer) är en av de soldater som ingår i den primära gruppen som ska hitta och rädda henne från kidnapparna. Det visar sig efter ett tag att Secret Service i en diskussion med presidenten har gjort upp en plan där hon ska hittas drunknad så att de slutar leta efter henne. Presidenten tycker nämligen att hans dotter inte främjar vare sig hans jobb eller hans karriär.