Red

Frank (Bruce Willis) är en före detta agent som pensionerats. Så hamnar fel person för högt upp i leden och det beslutas hipp som happ att Frank och några av hans närmsta vänner ska likvideras. De vet helt enkelt för mycket gällande vissa affärer. Sagt och gjort, vännerna slår sig ihop och slår tillbaka, och när man slår tillbaka gäller det att ha bra grejer - svenska grejer. Franks vän Marvin (John Malkovich) tycker väldigt mycket om vapen och när Frank visar Marvin sitt lilla vapengömställe blir han alldeles till sig - speciellt när han hittar ett svenskt vapen - K-pist/m45.

Världarnas krig

När jorden blir invaderad av utomjordiska farkoster som bara har människans utrotning på shoppingslistan så blir det många som får stryka på foten. Dock upptäcker de (lägligt nog mot slutet av filmen) att farkosterna plötsligt börjar bete sig lite konstigt, och då sätter människorna in storstöten. Och det blir med hjälp av ett svensktillverkat vapen, nämligen grantgeväret Carl-Gustaf från Bofors. Man hör en av soldaterna gasta ut en order om att ta fram geväret och man får se flera skott avfyras mot utomjordingarna:

Vita huset

Avsnitt: The lame duck congress

Våra hjältar i Vita Huset möter på motstånd då de försöker driva igenom ett förbud mot kärnvapentest runtom i världen. På ett möte sitter Sam (Rob Lowe) öga mot öga mot några motståndare till förbudet. Motståndarna räknar upp folk i och omkring Washington som är tycker att ett förbud mot kärnvapentest är en dålig idé. Sam kontrar då med följande:

Sam: "31 Nobel Laureates, the chairman of the joint chiefs, 150 countries on this planet, and 82% of people living in this one say the treaty makes the world a safer place."

Vita huset

Avsnitt: Bartlet's third state of the union

President Jed Bartlet (Martin Sheen) håller sitt tredje tal till nationen och den påföljande natten blir aktiv för alla. Det hålls tv-sända debatter och panelprogram som utreder och utröner allt som presidenten pratat om i sitt tal och vid ett tillfälle sitter Toby (Richard Schiff) och diskuterar vapenlagar med Henry Shallick (Corbin Bernsen). Toby har följande replik som får tyst på Shallick:

Johnny Mnemonic

I filmatiseringen av Gibsons bok Johnny Mnemonic användes ett svenskt vapen i en eldstrid mot den japanska yakuzan. Det är det av Bofors tillverkade pansarskottet m/86 eller AT4. Vad som är hysteriskt komiskt är att de i filmen lyckas göra två fel på ett vapen. För det första så är m/86 ett engångsvapen, men i filmen så avfyras det ett flertal gånger. För det andra så har de vapnet vänt åt fel håll, men lyckas ändå skjuta skottet framåt. Hur det fungerar vågar jag mig inte in på, men kul är det i alla fall att de skjuter svenskt.

The rock

Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) är en kemist, specialist på kemiska stridsmedel, och en dag ombeds han vänligt men bestämt av FBI att följa med på ett specialuppdrag till gamla fängelset Alcatraz. Där har general Hummel (Ed Harris) riktat ett antal robotar med kemiska stridsmedel och kräver många miljoner i lösen för att inte skjuta av dem. Stanley följer med gamla fängelsekunden Mason (Sean Connery) och tillsammans ger de sig ut och kämpar mot terrorister. I ett av rummen på fängelset blir det skottlossning och ett par terrorister dör.