Days like these - med Torbjörn från Sverige

Skärmbild från tv-serien Days like these

I augusti 1998 kom första avsnittet av komediserien "That 70's show" och bara drygt ett halvår senare så kommer en brittisk variant som hette "Days like these", som i stort sett är en kopia rakt av från den amerikanska versionen, fast förlagd till Luton. Orsaken till den nästan identiska inspelningen var att samma bolag, The Carsey-Werner Company, hoppade rakt på produktionen av tv-serien med ett kreativt team och brittiska skådisar, än att förankra det hos ett brittiskt produktionsbolag och ha rättigheter på bred front gällande utsändningen och reprissändningarna. Tv-serien fick inget bra mottagade och lades ner när sex avsnitt hade sänts, och totalt sändes bara tio av de tretton avsnitt som spelats in.

I "That 70's Show" så finns en mexikansk utbytesstudent, Fez, och i den brittiska versionen är det en utbytesstudent från Sverige som heter Torbjörn Rasmussen och spelas av Jamie Beck, som föddes i Göteborg 1976. Kompisarna vet naturligtvis vad han heter, men Eric Formans mamma tilltalar honom ibland som "Young man with an accent.".

Förutom lite ABBA-låter i bakgrunden och att Eric och Donna avslutar avsnittet "Disco knights" med att sjunga till sången Fernando, (serien utspelas ju ändå på 70-talet) så finns det inga andra uttalade kopplingar till Sverige. aldrig att Torbjörn är från Sverige, men hans engelska har klart en svengelsk ton.

Vi får också höra några kommentarer som är kulturellt intressanta:

"In my country its good luck to fall in love with an older woman. They come with livestock."

Erics farmor beskriver Torbjörn som att han "You're foreign. You're from somewhere smelly."

 

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.