Days like these - med Torbjörn från Sverige

I augusti 1998 kom första avsnittet av komediserien "That 70's show" och bara drygt ett halvår senare så kommer en brittisk variant som hette "Days like these", som i stort sett är en kopia rakt av från den amerikanska versionen, fast förlagd till Luton. Orsaken till den nästan identiska inspelningen var att samma bolag, The Carsey-Werner Company, hoppade rakt på produktionen av tv-serien med ett kreativt team och brittiska skådisar, än att förankra det hos ett brittiskt produktionsbolag och ha rättigheter på bred front gällande utsändningen och reprissändningarna.

Mr Selfridge

Avsnitt: Episode #1.3

Historien om hur varuhuset Selfridges i London kom till och kom att vara en så central butik på Oxford Street utspelas i början av 1900-talet. Selfridges öppnades 1908, så den svenske kungen som löpsedlarna basunerar ut att han är på besök i staden torde vara Gustaf V, vars regenttid löpte från 1907–1950.

Det började i Berlin

Clive Wynn-Candy (Roger Livesey) är en brittisk militär på besök i Berlin i slutet av 1800-talet. Där råkar han förolämpa en stor del av den tyska militären, vilken i brist på ärofyllda krig ägnar sin tid åt att duellera. Clive blir alltså utmanad på en duell, och därav blir det en diskussion mellan den brittiska militärens och den tyska militärens sekundanter gällande duellens genomförande.

Python Night: 30 Years of Monty Python

Avsnitt:

 I jubileumsprogrammet "Python night: 30 years of Monty Python" finns segmentet "May Day in England" som berättar hur May Day firas på olika håll i landet. Det firas på lite olika sätt och ställen, men på lika många ställen så firar inte folk det alls utan står bara still, som i Leighton Buzzard. Men sedan kommer turen till ett helt annat land, som följs av en förklaring (i svart-vitt av Graham Chapman) på ... svenska?

Ett fall för Vera

Avsnitt: Parent not expected

I det lokala fiskeläget gör de ett hemskt fynd, ett lik har spolats upp på land. Polisen Vera Stanhope (Brenda Blethyn) och hennes kollega Aiden Healy (Kenny Doughty) kallas dit. Liket identifieras ganska snabbt som Dennis, son till Thomas Walken (Cal MacAninch) som bor i närheten. Thomas är pappa till sonen, och är gift med Julia Walken (Christine Entwisle) som inte är Dennis mamma, Dennis är född utom äktenskapet vilket skapar lite frostigt förhållande i det Walkenska hushållet. Vera intervjuar Thomas:

Fish tank

Mia (Katie Jarvis) bor med sin mamma som är singel i en förort någonstans i Storbritannien. De får kämpa för att få ekonomin att gå ihop och det blir inte bättre för att mamman väljer att lägga mer pengar på sprit och fester än att skaffa mat för dagen. Livet är en kamp. När Mia är på väg hem från skolan går hon förbi ett rivningsområde där hon ser en utmärglad häst stå tjudrad med en kedja. Hon går in och försöker förstöra kedjan för att släppa hästen fri, men blir ivägjagad av två bröder. Hon går tillbaks några dagar senare och möter då brödernas lillebror Billy (Harry Treadaway).

The playbirds

För att främja försäljningen av den brittiska porrtidningen Playbirds så gjordes ett manus om en mördare som förföljer de modeller som är med i tidningen, och det resulterar i en dålig mjukporrulle som ingen gråter över att den inte gått till historien. Men eftersom historien kretsar kring de kvarter i London som vid den här tiden tillhör de lite mer smutsiga så finns bland annat biografer som visar porrfilmer.

Stjärnorna blicka ned

I sin undervisning visar Davey Fenwick (Michael Redgrave) barnen i skolan hur enkelt det är att komma ihåg var Sveriges huvudstad finns. Man målar helt enkelt en ponny över hela Skandinavien och Stockholm ligger vid ponnyns höjda hov.

Shakespeare & Hathaway

Avsnitt: Nothing will come of nothing

Frank Hathaway (Mark Benton) och Luella Shakespeare (Jo Joyner) jobbar som privatdetektiver tillsammans och möts upp på morgonen för att gå till deras kontor. Luella kommer joggande, vilket Frank tittar aningen skeptiskt på, samt kan inte motstå att retas lite grann:

Frank: "Wow!"
Luella: "Hi!"
Frank: "You look like, erm... oh, who is it? From ABBA."
Luella: "Oh, yeah. The blonde one?"
Frank: "No, the one with the beard."

Victoria & Abdul

Drottning Victoria (Judi Dench) ska medverka på en middag med ett stort uppbåd av kungligheter och andra adliga personer, samt delta i möten och tillställningar hela dagen. Medan hon blir påklädd beskrivs hennes dag av en medhjälpare, Sir Henry Ponsonby (Tim Pigott-Smith):