SviF – Sverige i Filmerna - firar 10 år på webben & byter namn till AllaTalarSvenska.se

För 10 år sedan, sommaren 1997, satt jag och kollade på en videorulle tillsammans med mina kompisar och plötsligt pratar en av huvudrollsinnehavarna svenska! Det slog mig där och då att jag sett fler dylika händelser genom årens alla bra och dåliga filmer jag sett. Eftersom jag hade en massa fritid, det var ju ändå sommar, fixade jag ihop en hemsida som täckte in området - svenskar i utländska filmer. Från början hade jag inte så många rapporter, och nästan alla var amerikanska.

 

 


SviF, version 1 (157 kb)

 

Tiden gick, folk började hitta hemsidan som gick under namnet SviF - Sverige i Filmerna. Att sidan låg på Passagens server ett tag gjorde att många hittade den och efter bara några veckor fick jag utmärkelsen Veckans hemsida av Passagen. Jag fick fler tips och sidan växte.

Första uppgraderingen var att lägga till avdelningar för TV-serier, Produkter och Bilar. Då tog jag upp filmer och tv-serier där man sett en Volvo eller Saab i bakgrunden, men det fick jag sluta med eftersom allt för mycket tid gick åt till att verifiera alla dess tips. Med tiden fick jag välja att bara plocka de produktioner där de nämnde bilarna vid namn.
Redan nu var hemsidan namn, SviF - Sverige i Filmerna, utspätt eftersom mediet TV dök upp här också. Det gick dock inte att frånse att många av tipsen som kom in per mejl gällde just tv-serier.

 

 


SviF, version 2 (154 kb)

 

Vi bytte 1999 mot 2000 och jag tyckte att det var dags att något skulle hända på SviF, så en ny design kom fram. I samma veva sålde jag mig andra, lite större hemsida, SkrattNet och fick därför mer tid över till SviF och började verkligen samla på mig rapporter från höger och vänster. Fler filmer hyrdes och köptes för att bygga upp en rejäl databas med svenskheter i filmer och tv-serier.

 

 


SviF, version 3 (224 kb)

 

Jag var dock inte riktigt nöjd med den här designen och det dröjde knappt ett halvår innan jag kom med nästa design, där pratbubblan gjorde sitt inträde på SviF. Pratbubblan har sedan dess hängt med i mindre eller större utsträckning ända fram till dags dato.

 

 


SviF, version 4 (224 kb, 254 kb)

 

Tiden gick, SviF fanns med i bakgrunden hela tiden i mitt liv under tiden jag studerade i Lund, men när jag sedan flyttade till Göteborg ökade jag takten lite. Det blev fler rapporter, fem i veckan nu och eftersom tv-serien Nash Bridges gick på tv och hade i stort sett något svenskt i vartannat avsnitt så blev det en liten blänkare på sidan vid namn Veckans Nash Bridges. Jag läste också igenom tv-bilagan varje vecka och skrev i vilka SviF-relaterade filmer som gick på de olika kanalerna och vilken tid. Ambitiöst värre, eller hur!

 

 


SviF, version 5 (310 kb, 243 kb)

 

Rapporterna fortsatte komma i lagom takt, och jag började så smått inse att sidorna var ganska tungrodda och svåröversiktliga. Jag hade flera gånger försökt lära mig ASP, men det var först 2005 som jag hittade en kurs där jag verkligen förstod grunderna. Med den kunskapen kunde jag börja bygga upp en databas-version av SviF med alla dess fördelar. I oktober 2006 var den första ASP-versionen av SviF färdig och med den även en ny design som för att märka ut att något hade hänt. Pratbubblan var tillbaka, fast nu i massiv form, överallt. Färgen blev beige (igen) eftersom min bildhanteringprogram inte ville samarbete gällande de färgerna jag faktiskt ville ha på sidan.

 

 


SviF, version 6 (328 kb, 312 kb)

 

Jag var inte riktigt helt nöjd med den här designen, den kändes ofärdig och när jag strax därpå började planera för 10-års-jubileet så insåg jag att det var dags att göra något drastiskt. SviF har, sedan version 2, varit ett felaktigt namn, eftersom SviF står för Sverige i Filmerna. Trots detta har ju tv-serier varit ett lika starkt ben för sidan att stå på. Sagt och gjort, beslutet var taget, ett nytt namn skulle fram. Jag anordnade en tävling i december 2006 på SviF där jag i undrade vad besökarna tyckte att sidan kunde heta om den inte skulle heta SviF. Jag fick väldigt många förslag, men mitt i tävlingen kläckte jag själv det namn som sidan skulle få i och med jubileet - Alla Talar Svenska. Så klockren, så naturlig, så ... bäst!

Vi är sedan framme vid hösten 2007. Jag har insett, efter att ha blivit pappa för andra gången, att jag inte kommer att ha tid att göra en egen design. Jag mejlar ut till en massa webbyråer, ungefär 50 stycken, jag får cirka 10 svar och en av dem fastnar jag för, Dynamic Media. De brinner för sin sak och tycker att SviF är en rolig idé. De lägger sig på ett riktigt lågt pris, vilket var behövligt eftersom jag inte tjänar några pengar på SviF utan helt tvärtom, och sedan sätter jobbet igång med att fixa fram den nya designen. Idéer bollas fram och tillbaka och efter en månad ungefär kommer vi fram till att designen är klar. Men där stöter jag på lite problem. Tanken var att sidan skulle lanseras den andra november, men då jag får filerna från webbyrån inser jag att mina kunskaper i CSS är alltför begränsade. När jag klipper och klistrar i koden blir sidorna helt förvrängda. Det var inte mycket att göra, jag får sitta och försöka lära mig det hela så jag förstår vad det är jag gör när jag ska föra över sista version av SviF till första versionen av Alla Talar Svenska. Det tar ungefär en månad och den 5:e december 2007 slås dörrarna upp för Alla Talar Svenska, version 1.

Min förhoppning är att fler ska hitta till sidan, att fler ska finna det lika kul att läsa om alla filmer och tv-serier från USA, Storbritannien, Frankrike, Polen, Spanien, Korea och många, många andra länder, som jag gör. Det är ändå rätt otroligt att ett litet land med strax över nio miljoner invånare har gjort, och gör, så mycket intryck på världen att vi dyker upp så ofta som vi ändå gör i dessa cinematiska produktioner.

Väl mött på de här sidorna.

Adam Evertsson, cineastisk webfarbror