Bild från filmen En bohem i Paris

En bohem i Paris

Agathe Novic (Isabelle Huppert) är en kvinna med framgångsrik karriär, men hon lever ett ganska tråkigt liv. Hennes samboförhållande med François (André Dussollier) (med vilken hon har en son) är inte det roligaste och hennes tillvaro är över huvud taget ganska strikt.

Men, så kommer Patrick Demeuleu (Benoît Poelvoorde) in i hennes liv, genom att hennes son känner hans son i skolan. Patrick är hennes raka motsats – bohemisk, men händig och "fixaraktig". När Agathe och François ska renovera i sin lägenhet erbjuder sig den ständigt arbetslöse Patrick att göra jobbet åt dem. De går med på det, men det visar sig få oanade konsekvenser. Mot Agathes vilja börjar Patrick mer och mer komma in i hennes vardagsliv och börjar ruska om hennes strikta, inrutade liv.

Vid ett tillfälle när det ska skaffas nya skåp till lägenheten erbjuder Patrick sig att ta henne med till en stor svensk möbelkedja:

Patrick: "J'ai un truc à vous proposer. A venir avec moi chez Ikea."

Audio file

På svenska:

Patrick: "Jag har en sak att föreslå er. Att följa med mig till Ikea."

Audio file

Ikeamöbler är ju inte riktigt vad den rika och något snobbiga Agathe har tänkt sig, men Patrick förklarar fördelarna gentemot andra möbelaffärer:

Patrick: "Que si on va chez Ikea, vous choisissez, en deux heures c'est plié et je monte ça en une semaine. C'est monté, et aprèz, vous verrez plus ma sale gueule. C'est tout je veux dire."

Audio file

På svenska:

Patrick: "För om vi åker till Ikea väljer ni, på två timmar är det färdigpackat och jag sätter upp det på en vecka. Sedan är det klart och efter det behöver ni inte se min fula nuna igen. Det är allt jag har att säga."

Audio file

Så småningom går Agathe med på det och de beger sig till Ikea i Patricks skåpbil och väl inne på Ikea ser man flera av de välkända Ikeanamnen, när Patrick och Agathe går omkring där. När de sedan äter på restaurangen tar Agathe en enkel sallad, medan Patrick äter en rejäl tallrik svenska köttbullar och till detta dricker han tre Spendrupsöl. Han talar också om vad han gillar med Ikea:

Patrick: "J'adore venir chez Ikea, rien que pour les boulettes."

Audio file

På svenska:

Patrick: "Jag älskar att komma till Ikea, enbart för köttbullarnas skull."

Audio file

Eftersom Agathe och Patrick faktiskt åker till IKEA kan man se det blågula varuhuset klart och tydligt och de knatar runt inne på varuhuset så man kan se de svenskklingande varunamnen. Dessutom så äter de som sagt mat i restaurangen och då ser man hur Patrick dricker några spendrupsöl.

Affisch för filmen En bohem i Paris

Anders E "Ludde" Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.