Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Flåklypa grand prix

Uppfinnaren och cykelreparatören Reodor Felgen (röst av Frank Robert), bor tillsammans med sina två små skyddslingar, den alltid optimistiske och orädde Solan Gundersen (röst av Kari Simonsen) och den nervöse och förskrämde Ludvig (röst av Toralv Maurstad) uppe på en liten bergstopp vid den lilla fjällbyn Flåklypa. En dag ser de på TV att en viss Rudolf Blodstrupmoen (röst av Helge Reiss), som en gång var Reodors medhjälpare, men nu har flyttat till storstaden och blivit professionell racerförare, utmanar vem som helst på ett racerlopp. Han säger sig också ha en "ny uppfinning", den så kallade "superretometerfordeleren", som ska revolutionera motorsporten och göra, att han vinner. När den visas i TV konstaterar Reodor för sig själv, att det egentligen är hans uppfinning. Solan blir då mycket upprörd över att Blodstrupmoen har stulit uppfinningen och vill därför att de själva ska bygga en racerbil för att slå honom. Reodor konstaterar, att de inte har råd med det, men Solan lyckas ordna finansiering. Nästa dag upptäcker han nämligen, att den arabiske oljeschejken Ben Redic Fy Fazan (röst av Rolf Just Nilsen) har kommit till Flåklypa. Solan lyckas förmå honom att finansiera det hela, genom att de då ska använda hans bensin och göra reklam för hans oljebolag Aladdin Oil.

Efter att ha ägnat ett år åt att bygga bilen "Il Tempo Gigante" står den äntligen klar och det är dags för "århundradets racerlopp" – Flåklypa Grand Prix. Natten innan har dock Rudolf Blodstrupmoen och hans medhjälpare gjort ett försök att sabotera bilen, genom att såga sönder "superretometerfordeleren". De har inte lyckats mer än att göra hål i den, men det vet inte Reodor, Solan och Ludvig om.

På tävlingsdagen finns det naturligtvis en kommentator (röst av Per Theodor Haugen), som till en början presenterar deltagarna i tävlingen och när han kommer till nummer fem blir det lite intressant:

Kommentator: "Oj, oj, oj, oj, oj, der har vi nummer 5, svensken Ronny Medelsvensson, Råskinnet fra Österås."
Lyssna på ljudklippet (33 kb)

När alla bilarna har ställt upp sig vid startlinjen dröjer det inte länge förrän starten går. Men, alla kör ifrån Il Tempo Gigante, som står kvar vid startlinjen och tar en bra stund på sig att komma iväg. När Reodor och Solan äntligen kommer iväg kör de visserligen fort, men ligger till en början långt efter de andra:

Kommentator: "Og der ser det faktisk ut som om Reodor Felgen sparker gott fra, han er kommet opp i ganske bra fart, men feltet for øvrigt ligger tætt samlet och favoriten Blodstrupmoen har som ventet gått opp i ledelsen, med nummer 4, irlænderen Jimmy McQuick, nummer 5 Medelsvensson og nummer 3 Gasolini på hjul."
Lyssna på ljudklippet (74 kb)

Loppet går vidare och Reodor och Solan kör in sekund efter sekund. Ute på andra varvet går det framåt för dem:

Kommentator: "Blodstrupmoen har igjen tatt ledelsen med nummer 10, 12, 3, 8 og 5 på hjul ... og like etter kommer Felgen!"
Lyssna på ljudklippet (40 kb)

Så småningom har Reodor och Solan kört ikapp övriga fältet och ligger bland de andra. Den trasiga "superretometerfordeleren", som de ännu inte har upptäckt, trots att den sitter framför benen på Solan, gör dock, att de börjar få motorkrångel, vilket märks:

Kommentator: "Felgen har nå kjørt sig helt opp till feltet och der svarer nummer 12 tysken Heinrich von Schnellfahrer med en våldsam aksjelerasjon. Felgen forsøker å presse ... men det ser ut som han har visse vanskeligheter med motorn. Han faller noe tillbake, det er icke tvil ... jo han faller tillbake ... Men nej, der kommer han igjen och nå er han oppe i ryggen på McQuick, Gasolini och Ronny Medelsvensson."
Lyssna på ljudklippet (106 kb)

Efter ett tag lyckas Il Tempo Gigante ta ledningen och leder, när man börjar köra förbi depåerna. Då hörs en smäll, som tyder på, att allt inte står rätt till med bilen, vilket kommentatorn märker:

Kommentator: "Nå kommer Il Tempo Gigante in i målområdet igjen med en klar ledelse. Men, var det fusk i motorn vi hørde? Rekkefølgen bak är nå Blodstrupmoen, argentineren Carlos Fandangio, tysken Schnellfahrer, italieneren Gasolini och svensken Medelsvensson."
Lyssna på ljudklippet (74 kb)

Motorkrånglet blir dock värre och värre, vilket gör att bilen går långsammare och långsammare. Så småningom kör Blodstrupmoen om dem och även det övriga fältet. Till slut tvingas de gå in i depå, men det är de inte ensamma om:

Kommentator: "Argentineren ligger noe etter og der kjør svensken ut fra depo etter ett litet uhæll?"
Lyssna på ljudklippet (22 kb)

Man undersöker Il Tempo Gigantes motor, men utan att hitta felet. När Ludvig kryper upp i bilen och hittar den trasiga fördelaren tar han tag i den och håller ihop den. Då motorn låter som den ska hoppar Reodor snabbt upp i bilen och kör iväg, utan Solan, men, som han upptäcker efter ett tag, med den livrädde Ludvig bredvid sig. Ludvig håller ihop fördelaren, vilket gör att bilen går bra. Snart börjar de åter knappa in på de andra:

Kommentator: "Igjen har Felgen tatt opp konkurrensen med verdenseliten og nå får vi håpe att redskapen håller, for dette ser ut til og bli virkelig det helstore. Men, det ser faktisk ut til att Aladdin Oil-ledelsen har satt in en ny annenfører Vi skulle tro de har tatt en dristig sjanse her mitt i løpet. Og der har vi de igjen og italieneren Gasolini leder gott løpet, tætt følgt av de andre og svensken har kjørt sig gott opp der og er igjen med."
Lyssna på ljudklippet (110 kb)

Il Tempo Gigante går som sagt bra och i slutändan blir det en hård strid mellan Felgen och Blodstrupmoen, som båda har dragit ifrån det övriga fältet. Trots att Blodstrupmoen och hans andreförare använder sig av, som det står på en liten skylt i deras bil, "Dirty Tricks" ropar den upphetsade kommentatorn efter sista kurvan:

Kommentator: "Felgen kommer først, strax innen Blodstrupmoen, tætt opp i (?) å han passerer der! Hah! Fantastisk! Som vinner av århundredets Grand Prix! På tredje plats tysken, følgt av svensken, argentineren, irländeren og italieneren. Ha, ha! Vilket storavgjør, vilket race! Og vilken sejer for en norsk sykelreparatør og en sjejk, som satset penger og prestisje på en normann!"
Lyssna på ljudklippet (132 kb)

Så är loppet slut och Reodor, Solan och Ludvig återgår snart till vardagen igen.

Affisch för filmen Flåklypa grand prix

Anders E Ludde Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.