Bild från filmen The glass house

The glass house

Äkta paret Baker omkommer i en bilolycka och deras barn Ruby (Leelee Sobieski) och Rhett (Trevor Morgan) ska enligt föräldrarnas testamente tas hand om av paret Glass, Terry (Stellan Skarsgård) och Erin (Diane Lane). Det gör de gärna, som en välgärning mot sina gamla vänner Baker. Barnen flyttar in hos Terry och Erin, men ganska snart märker Ruby att allt inte står rätt till. Hon hittar brev från släktingar i papperskorgen och dokument som visar att pengar som de skulle fått har tagits om hand av Terry och Erin. När hon börjar gräva lite mer och läser tidningsartiklarna om olyckan upptäcker hon att hennes föräldrar körde en BMW då de dog, trots att de ägde och körde en annan bil. Ruby säger för sig själv följande:

Ruby: "My father drove a Saab."

Audio file

Hon kontaktar testamentesadvokaten som lovat att hjälpa henne ifall något inte går rätt till, och ber honom kolla upp vems bil de kan ha kört. Det visar sig vara Terrys bil och att han sett till att paret förolyckats för att han ska kunna få ta hand om barnen och - vad som är mest viktigt för honom - få disponera barnens arvspengar som var drygt 4 miljoner dollar. Terry är nämligen i trångmål och behöver stora summor pengar, pengar som barnen har. Ruby lyckas lista ut detta och konfronterar Terry med fakta. Terry motbevisar henne dock genom att förklara att eftersom det var paret Bakers bröllopsdag så lånade han ut en BMW till dem medan han lät måla om Saab:en. Han anklagar Ruby för att försöka lägga skulden på Terry i stället för att acceptera att hennes pappa var full när han körde bilden.

Terry: "For your parents anniversary... I lent them a Beemer. So they wouldn't have to drive (?) around in that dingy old Saab, which I hammered out and repainted."

Audio file

Det visar sig ju dock vara å andra fallet, att han bara velat åt barnens pengar och det hela ställs på sin spets när han har saboterat sin Jaguar och försöker få Ruby och Rhett att köra iväg med den. Ruby är ju 16 och kan köra bilen, vilket han hade hoppats att hon skulle göra så att de skulle dö i ännu en bilolycka. Hans planer omkullkastas dock när lånehajarna Don (Vyto Ruginis) och Whitey (Gavin O'Connor) som han lånat pengar av kommer emellan och vill ut och köra lite med honom för att hitta ett par tortyrställe. Eftersom han är skyldig dem pengar så har de redan tagit över hans bilfirma och fixat nycklar till alla hans bilar, däribland den saboterade Jaguaren. När de vill köra iväg med Terry i den vägrar han och ber att de ska ta hans andra bil som står i garaget:

Whitey: "Terry, we've got all the keys to all the cars."
Terry: "Take the Volvo! Not the Jag, huh?!"
Whitey: "Let's go."
Don: "Ok, you win, you win, you win."
Whitey: "...win?"
Terry: "Just please take the Volvo. Ok?"
Whitey: "You're making this difficult, Terry."
Don: "Whatever."
Whitey: "Take the Volvo."

Audio file

I början av filmen är Ruby på bio med sina kompisar där de ser en skräckfilm som påminner om Fredagen den 13e, men är en slags dålig kopia. I en av scenerna i biofilmen så springer den kvinnliga huvudpersonen in och får tag på en telefon och börjar ringa polisen (får vi väl anta). Bakom henne finns ett dokumentskåp med svenska flaggan på - kanske en hyllning till Stellan Skarsgård.

Affisch för filmen The glass house

Emma Sigfridsson. Tack till Sonia Mokrani som hittade flaggorna på skåpet tidigt i filmen.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.