Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Iron Will

Året är 1917. Wills pappa Jack (John Terry) går ner sig i en fors om vintern och för att inte behöva sälja gårdens alla hundar så ska Will (Mackenzie Astin) ställa upp i en hundslädstävling - 84 mil lång där förstapriset är 10 000 dollar. Han far upp till Winnipeg där alla som ska vara med i tävlingen ropas upp:

Utropare: "And from Sweden: The allscandinavian champion - Borg Gullarson!"
Lyssna på ljudklippet (39 kb)

Det visar sig att Borg Gullarson (George Gerdes) är filmens skurk - renrakad på huvudet och med ett ordförråd som mest består av svordomar - särskilt på svenska. Han tilltalar oftast Will, som bara är 17 år, med en simpelt:

Borg: "Pojke!"
Lyssna på ljudklippet (4 kb)

Tävlingen sätter igång och första hindret, en stor backe, kämpar sig alla uppför. Innan de ska ner igen på andra sidan stannar de och tittar nerför stupet. Borg säger då:

Borg: "Jädrans förbannade backe."
Lyssna på ljudklippet (11 kb)

De far nerför backen och tävlingen fortsätter. Några stopp senare, vid en av stationerna, så sjunger allas vår filmskurk Borg följande:

Borg: "...mitt hem, kan väl aldrig jag glömma. Du min vår, ack mitt hem jag har kär."
Lyssna på ljudklippet (89 kb)

Historien fortsätter och Will och Borg stöter samman fler gånger under tävlingen, och vid ett tillfälle släpper Borg loss en av sina argsinta hundar för att döda Wills ledarhund. Vid nästa stopp så kommer Will in och anklagar Borg för dådet, varpå Borg yttrar:

Borg: "Du din djävla pojke!"
Lyssna på ljudklippet (10 kb)

Slutet på filmen börjar närma sig och det är dags för filmskurken att dö, och Borg dör på det enda sättet värdigt en svensk hundförare i Nordamerika. Han pinar på sina egna hundar så mycket i upploppet av tävlingen att de strejkar och när han skriker åt dem och piskar dem med sin läderpiska så biter de tillbaka. Men först häver Borg ur sig några rejäla svordomar:

Borg: "Du djävla hundar. Förbannade hundar."
Lyssna på ljudklippet (24 kb)

Affisch för filmen Iron Will

Ola Wästlund, Marcus Lilliecrona. Tack till Lotta Jarl för hennes goda hörsel.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.