Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Just visiting

1993 och 1998 gjordes två franska filmer som heter "Les visiteurs" och "Les couloirs du temps – Les visiteurs 2" På svenska fick de heta "Visitörerna" och "Visitörerna II". De handlar om riddaren Godefroy (Jean Reno) och hans väpnare Jacquouille (Christian Clavier), som lever i 1100-talets Frankrike. När Godefroy råkar döda sin blivande svärfar kan det naturligtvis inte bli något bröllop av med hans tilltänkta brud. Han tar därför hjälp av en trollkarl, som ska hjälpa honom att resa tillbaka till tiden precis innan dådet, så att han ska kunna förhindra svärfaderns död. Något går dock fel med trollformeln och både Godefroy och Jacquouille skickas istället framåt i tiden – till 1990-talet, där de träffar på sina sentida ättlingar – bl.a. Béatrice, som är på pricken lik Godefroys fästmö. Där får de kämpa för att rädda släktgodset och ta sig hem till sin egen tid. I tvåan händer samma sak igen, men där är det istället några juveler som måste hittas, för att bröllopet ska kunna bli av.

2000 gjordes ytterligare en variant på detta tema, denna gång i en fransk-amerikansk samproduktion, som fick titeln "Just Visiting". Både Reno och Clavier spelar sina roller igen, men det är en fristående film från de båda övriga, då de har andra rollnamn (riddaren heter Thibault och väpnaren Andre) och man kan säga att filmen är en "sammanfattning" av de båda andra, med lite av "det bästa ur" dem båda, lite rappare tempo och med handlingen i nutid förlagd till Amerika istället. I denna film spelas riddarens fästmö och sentida ättling av Christina Applegate. I nutiden heter hon Julia och har en fästman vid namn Hunter (Matt Ross). Vad hon inte vet, men filmpubliken får veta, är att han är ond och tänker sno åt sig hennes pengar tillsammans med sin älskarinna.

Filmen är en underhållande och trevlig, men orsaken att den får lite plats här på Alla Talar Svenska är en sak som kommer fram under eftertexterna. Då får man se lite feltagningar och klipp ur själva filmen. Vid ett tillfälle får man dock se något, som varken är feltagning eller bit ur filmen. Man får nämligen se Julia och Hunter stå tillsammans i en dörröppning, varpå han, som en blixt från klar himmel, häver ur sig:

Hunter: "Låt oss gå och knulla brudar!"
Lyssna på ljudklippet

Affisch för filmen Just visiting

Anders E "Ludde" Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.