Bild från filmen Marie Antoinette

Marie Antoinette

Marie Antoinette (Kirsten Dunst) gifts bort vid tidig ålder till Louis Auguste (Jason Schwartzman) av Frankrike för att skapa en allians mellan Österrike och Frankrike. Van vid de österrikiska sederna och vanorna blir kulturkrocken vid det franska hovet ett faktum. Att ländernas väl dem emellan läggs på Maries axlar av hennes mor gör bördan ännu tyngre. Ett barn mellan Marie och Louis hade stärkt banden mellan de båda länderna, men det är inte lätt då Louis är mer intresserad av att jaga och pyssla med att göra lås i sin lilla verkstad. Tiden går och det blir tuffare och tuffare för Marie att gå omkring i slottet Versailles utan att höra viskandet från slottsfruarna som börjar kalla henne frigid. Det brister för henne då Louis yngre bror blir pappa till en liten gosse. Hon gråter ut på sitt rum och efter det börjar hon i stället festa och ha det kul för att tvinga bort allt det tråkiga. Fest efter fest följer på varandra och en kväll smiter de in till Paris, till en maskeradbal. En dylik bal är ju perfekt då de kungliga kan gå omkring bland allt annat folk utan att vara rädda för vad de ska tycka och tänka och hur de ska uppföra sig. Bland alla herrarna på festen fastnar Maries ögon på en snygg yngling med ett jättesvärd. Han återgäldar blickarna och kommer fram till henne och då låter presentationerna så här:

Von Fersen: "Are you going to tell me who you are?"
Marie: "Are you?"
Von Fersen: "Count Fersen of the Swedish army."
Marie: "Count Fersen."

Audio file

Det är vår alldeles egen Axel von Fersen (Jamie Dornan) som hon träffat på på balen. Eftersom det är sent på natten packar kungligheterna ihop sig och tar vagnen hem. På väg ut från maskeradbalen pratar Marie med sin kammarjungfru om herren hon precis mött:

Marie: "Do you know of Count Fersen?"
Jungfrun: "Yes! Count Fersen, of course. Beatrice de la Falaise was with him last summer. He's got quite a reputation, you know."

Audio file

När de kommer hem till Versailles nås de av beskedet att kungen ligger på sin dödsbädd och lite senare avlider han. Louis blir krönt till konung över Frankrike och Marie blir naturligtvis drottning. Han hamnar i beslutposition över mycket och ett beslut är att stödja amerikanarna i sitt frihetskrig. Något som senare gör att kungen och drottningen får träffa några av de kämpar som varit över på andra sidan Atlanten och kämpat för friheten. Bland alla officerare, fänrikar och generaler träffar Marie på någon som hon känner igen:

Adjutant: "Your Majesty, may I present Colonel Smythe. May I also present Count Fersen."
Marie: "Count Fersen."
Von Fersen: "Pleasure's all mine."

Audio file

I ett stort festtält i trädgården bjuds en storslagen middag på kvällen och där skålas det hej vilt. Hertiginnan av Polignac (Rose Byrne) är den som skålar mest och bäst och räknar upp den ena bra orsaken till att skåla efter den andra:

Hertiginnan: "And to Lamballe for bringing the flowers."
Middagsgäster: "For the flowers, beautiful flowers."
Hertiginnan: "And to Fersen for coming all the way from Sweden."
Middagsgäster: "Yes. To Sweden. All the way from Sweden."
Hertiginnan: "That is a very long journey, I must say."

Audio file

På efterfesten i drottningens lilla sommarslott sitter drottningen och Fersen väldigt nära varandra på samma soffa, vilket ger upphov från följande kommentar från en av gästerna:

Gäst: "Our queen seems rather fond of looking at Count Fersen."

Audio file

Affisch för filmen Marie Antoinette

Mr Cane, Wilhelm Laska, Anne-Louise Kullgren

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.