Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Matador

Avsnitt: Den enes død

1929 kommer änklingen och driftige entreprenören Mads Andersen-Skjern (Jørgen Buckhøj) med sin lille son Daniel till den lilla staden Korsbæk på Sjælland, där han öppnar en klädbutik. Snart har den börjat bli en allvarlig konkurrent till stans etablerade klädbutik Damernes Magasin, som ägs och drivs av den inte lika driftige gamle Arnold Arnesen (Preben Mahrt). Att Mads är en mycket skicklig affärsman, medan Arnold är mindre skicklig, gör, i kombination med att den stora depressionen slår till, att Damernes Magasin i början av 30-talet hänger på fallrepet och är på väg mot konkurs.

Albert är dock övertygad om, att affärens problem bara beror på de dåliga tiderna och att ett banklån skulle kunna rädda honom. Han uppsöker därför Hans Christian Varnæs (Holger Juul Hansen), som är direktör för Korsbæks bank och en gammal god vän till honom, och ber om ett lån. Hans Christian förklarar, att han gärna själv skulle låna honom pengarna, men att bankens styrelse inte vill godkänna det och att han därför måste neka honom lånet. När den förkrossade Albert lämnar banken får man se kamrer Stein (John Hahn-Petersen), som sitter och talar i telefon och meddelar en bankkund den danska kronans värde mot några utländska valutor:

Stein: ”Sterlingkursen i dag den er ... ja lad mig lige se 18,19 1/2. Ja, og dollaren den er 373 1/4. Sagde De svenske kroner, hr. hofjægermester? Den er 98 lige ud, ja. Javel, det ska jeg, med fornøjelse.”
Lyssna på ljudklippet (140 kb) 

Albert är dock inte den ende, som har blivit nekad lån i banken. När Mads kom till stan ansökte han om ett lån, för att få startkapital till sin affär, men Hans Christian Varnæs nekade honom detta, dels eftersom han inte ville uppmuntra någon att konkurrera med hans gamle vän Albert, dels eftersom familjen Varnæs tillhör stans sociala toppskikt och man inte vill släppa in någon uppkomling i den kretsen. Strax därefter dör Albert och familjen Varnæs, inklusive Hans Christians överspända och nervösa hustru Maude (Malene Schwartz), deras kokerska Laura (Elin Reimer) och husa Agnes (Kirsten Olesen), blir bittra fiender till Skjern (Mads har snart gjort sig av med namnet Andersen), eftersom de anser att han bär skuld till det, genom att konkurrera ut hans butik.

Affisch för tv-serien Matador

Anders E "Ludde" Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.