Bild från filmen 500 days of Summer

500 days of Summer

Tom (Joseph Gordon-Lewitt); en pessimist och hopplös romantiker, blir förkrossad när hans flickvän Summer (Zooey Deschanel) gör slut. För att förstå vad som gick fel tänker han tillbaka till olika perioder under deras 500 dagar ”tillsammans” men slutsatsen blir inte alls den han väntat sig.

Han passerar förhållandet samtliga faser, från de första tafatta stegen mot varandra, till det hemska, men otvivelaktiga slutet. Ett par lyckliga sekvenser från ett besök på IKEA innehåller många bilder från ett av världens alla varuhus och följande konversation finns där med:

Tom: "What are we looking for again?"
Summer: "Uh, trivets."
Tom: "How 'bout a fly gel?"
Summer: "No, I don't think so."

Audio file

De fortsätter sin runda i varuhuset med att låtsas att de är i sitt hus, äter mat i ett av alla kök, upptäcker att det inte finns något vatten i kranarna, har två kök intill varandra och upptäcker en annan familj i badrummet.

Dock går det ju som sagt åt fanders, Tom och Summer glider ifrån varandra mer och vid ett av grälen försöker Summer säga till Tom att hon ju aldrig sökt något annat än vänskap. Då surar Tom till och säger följande:

Tom: "Don't even try to... This is not how you treat your friend. Kissing in the copy room? Holding hands in IKEA? Shower sex? Come on! Friends, my balls!"

Audio file

Och sedan går det mer och mer utför. De som tidigare gick på bio tillsammans och blev glada tillsammans, går nu på bio på var sitt håll och när Tom somnar på bion spelas hans liv upp i form av filmer, svart-vita dylika på både spanska (som definitivt hämtat inspiration från Det Sjunde Inseglet om man tittar på bilderna nedan, franska och svenska!

Berättarröst: "Lidandet."
Tom: "Suffering."
Berättarröst: "Ett evigt lidande."
Summer: "So much suffering."
Berättarröst: "Den typen av lidande som aldrig tar slut."
Tom: "Suffering."
Summer: "Suffering."
Berättarröst: "Ett jävla massa lidande."

Audio file

Eftersom en skön och ganska vital scen utspelas på IKEA (tydligen inspelad på IKEA i Burbank, Kalifornien) finns det en gäng bilder från just det varuhuset. Man kan se många namn bland annat Poäng. IKEA Stockholm står det på väggen, men det syftar till möbelserien Stockholm, inte vår huvudstad. Har även tagit med en bild från den tunga, melodramatiska filmen där det pratas om lidandet på svenska och även en bild från scenen med schackspelet på stranden, som naturligtvis hämtat inspiration från Det Sjunde Inseglet.

Affisch för filmen 500 days of Summer

Anne-Louise Kullgren, Joakim Hagman, Axel Veibäck, John Hellström, Emil Engholm

(500) days of Summer

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.