Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Joint Security Area

Två soldater vid gränsposteringen mellan Syd- och Nordkorea har dödats och en tredje är skadad. För att undvika krig mellan de två staterna kallas neutrala utredare in, major Sophie E. Jean (Yeong-ae Lee) med koreanska rötter men bosatt i Schweiz och den svenske kapten Persson (Herbert Ulrich). I början av filmen anländer de till militärens område där de kommer att utföra sina undersökningar och utfrågningar och man får då höra ett nyhetsinslag på koreanska som översätts med följande:

"Both Koreas recognize the need to handle the recent conflict calmly and objectively, and to avoid having this trivial matter escalate into war. In accordance with the agreement, the NNSC is planning to dispatch Swiss and Swedish law officers with practical experience in this field."

De möter general Bruno Botta (Christoph Hofrichter) som förklarar situationen för dem, att de har hittat för många kulor på brottsplatsen och som inte styrker den historia som gränsposteringsvakterna har berättat. Därför finns det för många frågetecken för att bara låta detta gå förbi obemärkt. Sophie och Persson börjar med att hälsa på sergant Lee Soo-hyeok (Byung-hun Lee) på sjukhuset. Sophie presenterar sig och sin kollega:

Sophie: "I'm Major Sophie Jean from Switzerland. This is Captain Persson from Sweden."

Lite senare får Sophie reda på sanningen om sin far, som hon aldrig träffat. Under Koreakriget fanns det koncentrationsläger på båda sidor om gränsen och när kriget avslutades fick fångarna välja om de ville komma söderut till det kapitalistiska SydKorea eller norrut till det kommunistiska NordKorea. Av de över hundratusen fångar var det 76 som inte ville vare sig norrut eller söderut och de spreds ut över världens alla andra länder, något som generalen berättar:

Bruno Botta: "Those prisoners, who chose not to go to either side really wanted to go to Sweden or our Switzerland."

Audio file

Här finns även några bilder som kan vara värda en titt:

Affisch för filmen Joint Security Area

Carl Edvardsson, Erik Andersson

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.