Bild från filmen Monte Carlo-rallyt - eller Dessa fantastiska män i sina skumpande, skraltiga automobiler

Monte Carlo-rallyt - eller Dessa fantastiska män i sina skumpande, skraltiga automobiler

Innan rallysporten blev professionell var den snabbaste tävlingen Monte Carlo-rallyt och den drog till sig tävlande från hela världen. De tävlande startar från fem olika orter i Europa och går i mål i Monte Carlo. En utav startplatserna är Sveriges huvudstad, Stockholm, och där startar bland andra major Digby Dawlish (Peter Cook) och hans följeslagare Kit Barrington (Dudley Moore) samt tyskarna Schickel (Gert Fröbe) och Otto (Peer Schmidt). Tyskarna har blivit rekryterade av greve Levinovitch (Jack Hawkins) att smuggla de ryska tsarjuvelerna genom Europa till Monte Carlo genom att gömma dem i ett av reservdäcken. Det får vi reda på tidigt i filmen då Schinkel fritas från fängelset och anlitas av greven på grund av hans likhet med en tysk racerförare (som numera befinner sig på botten av en sjö). Schinkel får upplysningar om hur det hela ska gå till av Waleska (Derren Nesbitt) och då nämns var de ska starta ifrån:

Waleska: "You will start with the group from Stockholm."

Audio file

Och vidare:

Waleska: "You will pass through four customs. Sweden, Denmark, Germany and France."

Audio file

Mitt i filmen får vi tittare så, genom en liten tecknad film, reda på hur tävlingen ska gå till. De fem startorterna räknas upp och hur många som ska starta där:

Berättare: "Thirtyfive from Stockholm in Sweden."

Audio file

Och han visar även vilken rutt de ska åka:

Berättare: "From Stockholm, this route."

Audio file

De tävlande sätter fart vid starten från kungliga slottet i Stockholm och nästa gång vi får se dem så är de i det snötäckta Skåne. Efter en sladd med bilen råkar Dawlish välta omkull skylten som visade åt vilket håll Malmö låg, men han kräver ändå ett svar av Barrington på åt vilket håll de ska åka:

Dawlish: "Make up your mind, Barrington. Which way?"
Barrington: "Ehm... Malmö. That way, sir."

Audio file

Tyskarna som ligger strax bakom dem slår följe med engelsmännen och kommer då också fel. Barrington har ju visat fel, och de två tävlande bilarna är nu på väg mot Eslöv. Dawlish påpekar detta lite lätt:

Dawlish: "Curious route to Malmö, Barrington. Dash slippery."

Audio file

Efter en stund kommer de ut på en isbelagd sjö (scenen är egentligen inspelad på Åresjöns is) där svenskarna håller på och spelar curling (händer väl ofta i närheten av Eslöv...). Barrington försöker försöka rädda ansiktet med följande replik:

Barrington: "This is a shortcut to Malmö, sir."
Dawlish: "Is it?"

Audio file

De kommer slutligen av isen, både engelsmännen och tyskarna, och Dawlish och Barrington lyckas hamna i rodelbanan hack i häl med fyra rodelåkande svenskar. Engelsmän som de är så lyfter de knappt på ögonbrynen när de åker runt i rodelbanan:

Dawlish: "What on earth is a bobsleigh doing on the road?"
Barrington: "I... I suppose the same as us, sir. En route to Malmö?!"

Audio file

Rodelåkturen slutar med att den engelska bilen studsar upp på en liten kulle där en skidlift hakar fast i bilens takräcke och fraktar den högt upp i luften. Barrington försöker efter påtryckningar från Dawlish att lista ut var de är och hur snart de kommer att vara i Malmö. Dawlish tittar ut genom fönstren och upptäcker att de är på väg uppför fjället (vet inte exakt var de ligger i Eslöv...) vilket han påpekar för sin stackars hunsade kartläsare:

Barrington: "Coordinates 3, 0, 2. Soon be in Malmö, sir."
Dawlish: "I think you've made a slight miscalculation, Barrington."
Barrington: "I don't think so, sir."

Audio file

Strax därpå håller tyskarna på att krocka med en renflock och där det juvelprydda reservdäcket fastar i hornen på en av renarna. De får dock tag på däcket och både tyskarna och engelsmännen kommer över på den danska sidan av sundet.
 

Östersunds-Posten skrev 2014 en artikel om filmen och hur den spelades in i Åre och på Åresjöns is. Här är några av sakerna som artikeln "Utdrag ur Viddernas landskap på vita duken" beskriver:

Den brittiska komikerduon Peter Cook och Dudley Moore var två av filmens stjärnor, men de var dock aldrig själva med och sladdade runt i rallybilarna på Åresjöns is. På plats fanns i stort sett enbart filmens stuntmän.

Eftersom det skulle filmas mycket på Åresjöns is började inspelningsarbetet med att förstärka isen genom att spola den generöst. Detta var något som gjordes innan filmteam och skådespelare hade anlänt till Åre.

Före detta Årebon, konstnären och även tidigare medlemmen i svenska curlinglandslaget, Curt Jonsson var med under inspelningarna. Han och hans bror var två av många statister som anlitades i Åre, och han var med vid ett flertal av scenerna.

Det finns en hel del bilder från filmen också. Med början i den tecknade info-filmen där huvudstadens namn finns med, en HEJA-skylt i Stockholm, lite suspekta kartor över södra Sverige, skylten med Malmö/Eslöv, en fin bild av det höga fjället i närheten av Eslöv samt ett par bilder av renarna.

Affisch för filmen Monte Carlo-rallyt - eller Dessa fantastiska män i sina skumpande, skraltiga automobiler

Thomas Jönsson, Ulf Berggren. Tack till Mr Cane som kommit mer mer information och tips.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.