Inglourious basterds

I historien om den amerikanske löjtnanten Aldo Raine (Brad Pitt) och hans "inglorious basterds" med överste Landa (Christoph Waltz) på den tyska sidan under andra världskriget får vi också följa filmstjärnan Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) som är dubbelagent å de allierades sida. När hon ska överlämna information till löjtnant Archie Hicox (Michael Fassbender) och sergeant Hugo Stiglitz (Til Schweiger) på en bar i en källare så är bordet intill fullt av tyska soldater som spelar den klassiska spelet "Vem är jag?", på sistone även känt via brädspelet Galenpanna.

Drottning Kristina

I filmen som berättar historien om vår drottning Kristina ser vi alldeles i början hur Gustav II Adolf stupar vid Lützen och där tar en tysk tag i en döende Gustavs haka och frågar honom:

Tysk: "Who are you?"
Gustav: "I was king of Sweden."

Dreamers

I sextiotalets rebelliska Paris finner Matthew (Michael Pitt) två vänner i tvillingparet Isabelle (Eva Green) och Theo (Louis Garrel). Deras gemensamma intresse är film och Isabelle och Theo har utvecklat en liten lek dem emellan där de spelar upp scener från filmer som de sett. Klarar den andra frågan är allt ok, klarar de den inte så får de ta konsekvensen som inte alltför sällan innehåller något generande eller sexuellt. Med tiden dras även Matthew in i de farliga lekarna. Vid ett tillfälle agerar Isabelle ut en scen ur filmen Drottning Kristina med Greta Garbo i huvudrollen.

Batman

I slutsekvenserna av denna underbara version av Läderlappan åker Jokern (Jack Nicholson) i sin fina lila kostym på en vagn, som går i en parad han ordnat till minne av Gothams 200-årsjubileum. På vagnen står en tron, som han står framför. På tronen, som är rikt utsmyckad i guld, finns mitt på de tre svenska kronorna, formerade enligt gammal tradition, med två "övre" och en "undre" krona, på randig botten. Orsaken till att den tronen finns över huvudtaget är att man ursprungligen använde den vid inspelningen av Drottning Kristina med Greta Garbo 1933.