Matador

Avsnitt: 
Hr. Stein

Detta är en fortsättning på handlingen i avsnittet ”De voksnes rækker”.

Avsnittet (som utspelar sig 1943) börjar med att man får se Severin Boldt (Per Pallesen) utföra sina sysslor som servitör på Järnvägsrestaurangen i Korsbæk. Under tiden spelas på radion den tyska sången ”Davon Geht Die Welt Nicht Unter” (”Då går världen inte under”), men den som sjunger (innan Boldt mitt i sången stänger av radion) är ingen mindre än den svenska sångerskan Zarah Leander:

Zarah Leander: Sjunger ”Davon Geht Die Welt Nicht Unter”.
Lyssna på ljudklippet (560 kb)

Några dagar senare, när direktör Hans Christian Varnæs (Holger Juul Hansen) en morgon är på väg till banken får han se, att någon på dess yttervägg har klottrat orden ”Her arbejder et jødesvin” (”Här arbetar ett judesvin”). Det är nämligen så, att kamrer Stein (John Hahn-Petersen) är jude och de danska judarna har hittills klarat sig undan tyskarnas förföljelser, men nu börjar de även arrestera Danmarks judar. Hans Christian blir rasande över klottret och uppmanar herr Stein att om han råkar ut för något komma och söka hjälp hos familjen Varnæs. Några dagar senare kommer tyska soldater till banken, för att arrestera herr Stein, men han har lyckligtvis lämnat banken några minuter tidigare, då han har blivit varnad av sin granne och hela den dagen lyckas han hålla sig gömd. Det är också dagen för Ellen Skjerns (Benedikte Dahl) bröllop och därför är hennes släktingar i stan, så även hennes mormor och morfar, Katrine (Lily Broberg) och Oluf Larsen (Buster Larsen), som egentligen bor på en gård utanför stan. Då bröllopsmiddagen hålls på det fina hotellet Postgaarden ska de också bo där över natten, eftersom tyskarna har infört utegångsförbud efter klockan åtta på kvällen. Därmed står deras bil på Mads affärs gård inne i stan.

På kvällen söker herr Stein upp familjen Varnæs, där dock endast hustrun Maude (Malene Schwartz) är hemma, då barnen är på bröllopet (även om Ulrik har lämnat det och efter en kort visit hemma har farit till Köpenhamn) och Hans Christian är i huvudstaden. Herr Stein berättar för Maude att tyskarna är ute efter honom, men att hans dotter och svärson ville hjälpa honom för några dagar sedan:

Stein: ”Ja, jeg skulle ha lyttet da min svigersøn ringede."
Maude: ”Om hvad?”
Stein: ”Ja, det er for flere dage siden. Overrabbinen hade fåt et praj.”
Maude: ”Ja, men, vad sagde deres svigersøn?”
Stein: ”At han og min datter ville ha mig med till Sverige med detsamme.”
Maude: ”Ja, men, hvorfor blev De så her?”
Stein: ”Jeg trodde ikke det kunde ske her i landet och slæt ikke her i Korsbæk.”
Lyssna på ljudklippet (140 kb)

De går båda ner i köket och tar sig en bit mat. När det knackar på köksdörren gömmer sig herr Stein först, i tron att det är tyskar, men när det visat sig vara Daniel Skjern (Niels Martin Carlsen), som vill tala med Ulrik, kommer han fram igen. Maude berättar att han har åkt till Köpenhamn och ber också Daniel om att inte berätta, att han har sett herr Stein hos dem. När han undrar varför berättar de att han är eftersökt av tyskarna. Daniel erbjuder honom då att gömma sig ute på hans morföräldrars gård. Så småningom övertalar han dem att herr Stein kan fara dit i deras bil (även morföräldrarna själva är på bröllopsmiddagen), men då varken Daniel eller herr Stein kan köra blir det Maude, som får köra honom dit. De hinner fram lagom innan klockan åtta och får därmed sova på paret Larsens gård.

Morgonen därpå tar paret Larsen en taxi hem och blir ganska förvånade över att hitta sin försvunna bil på sin egen gårdsplan. När de så möter herr Stein och Maude i sitt kök får de veta hur de ligger till och tar strax kontakt med Dr. Hansen (Ove Sprogøe). Före kriget har nämligen han, direktör Kristen Skjern (Jesper Langberg) och Maudes syster Elisabeth Friis (Helle Virkner) spelat musik i en trio, men under den tyska ockupationen har denna trio börjat syssla med mycket allvarligare saker: att hjälpa motståndsrörelsen och att hjälpa folk att fly till Sverige. Dr. Hansen skickar ut en ambulans till gården, där Kristen följer med som läkare. Herr Stein får täcknamnet Hansen och får agera patient. Under färden in till stan förklarar Kristen för herr Stein vad som gäller för att han under natten ska kunna ta en båt över till Sverige:

Kristen: ”Åh, her. Det er penge. Manden i båden han skal ha 2.000 danske kroner. Resten får De brug for i Sverige. Og det er pund.”
Lyssna på ljudklippet (90 kb)

Senare samma kväll uppsöker Kristen familjen Varnæs och berättar hur det har gått för herr Stein:

Hans Christian: ”Er han ...?”
Kristen: ”Ved De hvad? Han er på vej over.”
Hans Christian: ”Åh, Gud ske lov.”
Maude: ”Til Sverige?”
Kristen: ”Ja. Han er der måske allerede. Jeg så ham gå ombord for to timer siden.”
Lyssna på ljudklippet (90 kb) 

Matador, avsnittet Hr. Stein (1981)
Originaltitel: Matador
Anders E "Ludde" Lundin