Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

The anarchist cookbook

Puck (Devon Gummersall) bor i ett anarkistkollektiv där han i filmens början berättar för tittaren vilka det är som bor där. Johnny Red (John Savage) kommer in i bild och man hör honom säga:

Johnny Red: "Did you know that in Sweden, they actually give children the same rights as adults."
Puck: "That's how all Johnny Red's stories started, like in Sweden hookers are legal, in Sweden there hasn't been a war in a 100 years. I wanted to ask him if in Sweden he would shut the fuck up."
Lyssna på ljudklippet (83 kb)

Kollektivet anordnar lite då och då protester mot vissa saker och hoppas genom detta att förändring ska ske. En dag kommer dock Johnny Black (Dylan Bruno) och för över fokusen på att ta i med hårdare tag för att nå framsteg. Johnny Red står dock emot i början:

Johnny Red: "Retribution will come... After the revolution."
Puck: "Besides the Sweden thing, that was Johnny Red's other favourite saying"
Lyssna på ljudklippet (37 kb)

Puck inser att johnny Black inte är bra för kollektivet och bestämmer sig för att ge sig av och pröva ett vanligt liv, med jobb, lön och sånt. Han tar med sig sin kompis Double D (Steve Van Wormer) och prövar på det, men det går inget bra så de återvänder till kollektivet efter ett tag. Johnny Red berättar för dem vad som har hänt under tiden och i förbifarten så säger han lite för sig själv:

Johnny Red: "In Sweden, industrial pollutants would be treated as they should, they would be dealt with politically..."
Lyssna på ljudklippet (40 kb)

I kollektivet får Puck och Double D ta hand om barnens undervisning i en månad. Detta som ett litet straff för att de lämnade kollektivet och för att de vågade komma tillbaka. Double D försöker lugna barnen med att låta som Johnny Red, men får bara smäll av barnens papprullar:

Double D: "Hey kids, kids. Ziggy, Bam-Bam listen, listen. Did you know that in Sweden, they whip kids who disrespect their teachers? Stop it!"
Lyssna på ljudklippet (49 kb)

Mot slutet av filmen sitter filmens huvudpersoner och käkar hamburgare samt planerar för det kommande eventuella slaget mot ettkemiföretag som ska bekämpas. De sitter på en rullskridskorestaurang som ger Double D inspiration till följande replikskifte med Johnny Red:

Johnny D: "Did you know that Sweden has inshrimed freedom of speech into their constitution."
Double D: "You always talk about Sweden like its so fucking great, let me ask you, do they have uhm... girls on rollerskates serving hamburgers and chili fries in Sweden?"
Puck: "It was the smartest thing Double D ever said."
Lyssna på ljudklippet (90 kb)

Efter ett besök av den lokala polisen så tvingas alla bort från kollektivet och de hamnar antingen i ungdomsfängelse eller får andra staff. Puck får husarrest med elektronisk fotboja. Han klarar det ett tag men får efter några månader ett besök av Johnny Black som lockar med honom på anarkistiska upptåg igen. Johnny Black tar med honom till ett nytt hus utanför staden. Det har dock kommit lite nytt folk till kollektivet som kamperar i vardagsrummet, folk från högerextremistiska organisationer, organisationer som Puck inte riktigt tycker borde höra hemma där och konfronterar de båda Johnny med detta faktum. Johnny Red är i något slags rus och försöker förklara för Puck:

Johnny Red: "It's our living room, and you've heard me say in Sweden they're putting their..."
Puck: "Jesus Jonny, please!"
Lyssna på ljudklippet (36 kb)

När diskussionerna i vardagsrummet börjar luta mer och mer åt förstörelse- och våldshållet så snackar Puck lite allvar med Johnny Red och det hela slutar med att de lagar till pannkakor med sömnmedel i som de serverar till de nya "soldaterna" samma dag som de ska ut och härja. De slocknar som en utbränd lampa och Puck berättar hela ärendet för FBI som tar hand om dem och burar in dem. Avslutningsvis står Puck och Johnny Red och pratar lite om vad som ska hända nu.

Puck: "What now?"
Johnny Red: "Well I was thinking taking that vacation I've always wanted. Maybe take her along with me. Did you know that in Sweden they offer a free substance abuse treatment program?"
Lyssna på ljudklippet (55 kb)

Affisch för filmen The anarchist cookbook

Lukas Neiman

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.