Bild från filmen Starship Troopers

Starship troopers

I början av den här filmen spelas det en slags handbollsfotbollsmatch där ett par av huvudrollsinnehavarna får göra sig av med lite testosteron. Ett flertal gånger får man se hur de vrider på huvudet och visar att hjälmarna kommer från det svenska företaget JOFA.

Lite senare i historien så spelar Ace Levy (Jake Busey) på en el-fiol och då väljer han först en genom-amerikansk dixie-låt men sedan kommer några strofer från en sång som vi svenskar känner som "Mitt sommarlov", släppt som singel i Sverige 1970 med sång av Anita Hegerland.

Sången har dock en historia som sträcker sig över 100 år tillbaks i tiden, till Mexiko. Där skrevs sången "La golondrina" redan 1862, en melodi som sedan släppts i ett flertal versioner, bland annat engelska där Elvis Presley sjunger den som "She wears my ring". Trots att sången från början är mexikansk och Anita Hegerland är norsk, så är sången "Mitt sommarlov" så fastetsad i många svenskars själar, så därför kommer den med här på Alla Talar Svenska.

Och sedan måste vi ju ha lite bilder på hjälmarna också...

Affisch för filmen Starship Troopers

Daniel Lindskog, Jakop Wiberg

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.