Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Den långa resan hem

Svensken Ole Olsen (John Wayne) har jobbat ombord på olika båtar under det senaste decenniet, men har nu bestämt sig för att bege sig hem till Sverige igen. Han har goda kamrater som har lovat sig själva att se till att Ole verkligen kommer hem till Sverige och inte skriver på för ännu en tur på världshaven, något som är lätt hänt som sjöman. När de lägger till i hamnen på de Brittiska öarna slussar alla hans jobbarkompisar honom till Svensk Engelsk Ångbåtslinjen, där de ser till att han köper sig en biljett hem till Sverige. Axel (John Qualen) lotsar dem till rätt ställe att köpa biljetter:

Axel: "Svensk Engelsk. Yeah, that's it. In you go, Ole. In you go, and buy your ticket."

Audio file

När de kommer ut från biljettkontoret ser de till att biljetten hamnar tillsammans med pengarna i en säker innerficka i Oles jacka.

Axel: "There, you got money for farm, and stick ticket for Stockholm, and you don't lose."
Grabbarna: "Now, you're all right!"

Audio file

Dock är de övervakade, en skum kille som lovat en skum kapten att fixa fram en duglig sjöman, följer dem i hälarna och bara väntar på rätt tillfälle att ta en av dem. Dessvärre har han siktet inställt på Ole, som är stor och stark. Han lyckas övertyga hela gänget att de ska med till ett ställe som heter Joe's place för att ta en öl. Där är Ole, som håller sig nykter, lite orolig:

Ole: "Well, we go soon, Drisk. I don't wanna miss boat to Stockholm."

Audio file

Den skumme killens plan är att få Ole ensam med en inhyrd brutta som heter Freda (Mildred Natwick) som ska snacka lite med Ole och få honom att dricka något som är spetsat med knock-out-droppar. Freda sätter in storstöten och börjar prata med Ole:

Freda: "Now tell me something about yourself. Where was you born? In Norway?"
Ole: "No."
Freda: "Denmark."
Ole: "No."
Freda: "Then it must be Sweden."
Ole: "Ja."
Freda: "Ain't that funny? I was born there, too."
Ole: "Where, Miss Freda?"
Freda: "In Sweden."
Ole: "Do you speak Swedish?"
Freda: "Oh, no. You see, my old man and woman come here to England when I was only a baby. I'm an orphan, you know. And they was speaking English before I was old enough to learn. So I never knew Swedish. I wished I had."

Audio file

Samtalet fortsätter:

Freda: "What did you do before you was a sailor?"
Ole: "I work on farm till I'm 16. And we lived... My mother and brother live. My father is dead. We live on farm just little way outside Stockholm."

Audio file

Knock-out-dropparna gör sitt och Ole slocknar efter en stund. Två stora killar kommer in och bär iväg honom till fartyget Amindra där han ska få göra en vända till på haven, fast denna gång med pådyvlad svältlön. När Oles jobbarkompisar inser att Ole är borta börjar de ställa frågor, men bartendern slår i dem att Ole har gått iväg till ångbåten han skulle med och inte hade tid att säga hej då.

Axel: "Ole go home."
Davis (Joe Sawyer): "The big lug made it."
Axel: "Ole's gone home to Stockholm."

Audio file

Grabbarna inser dock vad som hänt, rusar iväg till Amindra och hittar en drogad Ole i en hytt. Medelst lite slagsmål drar de ut Ole ur hytten och bort från fartyget. När natten försvinner bort och dagen gryr återvänder de trötta sjömännen för att segla ut ännu en gång. På kajen sitter Donkeyman (Arthur Shields) och frågar Axel var Ole är:

Donkeyman: "Where's Ole?"
Axel: "Ole go home."
Donkeyman: "Good."
Axel: "Yeah. Ole go home to Stockholm."

Audio file

Och här har vi ett par bilder på ångbåtskontorets skylt.

Affisch för filmen Den långa resan hem

Ulf Tegnander

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.