Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Marie Antoinette

Marie Antoinette (Norma Shearer) gifts bort vid tidig ålder till Louis Auguste (Robert Morley) av Frankrike för att skapa en allians mellan Österrike och Frankrike. Kulturkrocken mellan de båda länderna och det faktum att Louis spenderar mer tid i sin verkstad där han pysslar med lås och klockor än med sin nya fru gör livet för Marie rätt så tråkigt. Marie tar sin tillflykt i fester, maskerader och teaterbesök. Med andra ord lever hon livet! Vid ett tillfälle har hon iklätt sig rollen som mademoiselle Gabrielle Ducros för att partaja med sina kära vänner inom teaterväsendet. Hon har också gått med på lite vadslagning med compte d'Artois (Reginald Gardiner) om att hon, innan kvällen är slut, ska kunna hitta en äkta ryss att visa upp. Av en slump knallar greve Axel von Fersen (Tyrone Power) omkring på gatan utanför och när Marie tittar ut från festsalens balkong är det honom hon ser först av alla. Hon avbryter Fersen mitt i en konversation med en fransk gentleman:

Fransman: "Then you've seen but little of Paris, my dear count."
Fersen: "Why, I've been visiting the museums."
Fransman: "Museums? One doesn't come all the way from Sweden to visit museums."
Marie Antoinette: "Monsieur! Monsieur!"
Lyssna på ljudklippet (59 kb)

Marie Antoinette förklarar snabbt att hon behöver få tag på en ryss, och när Fersen säger att han inte är rysk tänker hon om:

Fersen: "I, a Russian? Unfortunately, no, madame."
Marie Antoinette: "Oh, don't say that. I need one so badly."
Fersen: "Sorry."
Marie Antoinette: "Wait."
Fersen: "Madame?"
Marie Antoinette: "You must help me. You simply must. You might very well be Russian."
Fersen: "I don't suppose you could use a native of Sweden?"
Lyssna på ljudklippet (71 kb)

Fersen blir insläppt och möter Marie Antoinette i trappan upp till andra våningen:

Marie Antoinette: "Who are you?"
Fersen: "I'm Count Axel Fersen of Sweden, madame. And you?
Marie Antoinette: "Can't you speak Russian?
Fersen: "Alas, madame.
Marie Antoinette: "Well talk Swedish then. They won't know the difference.
Lyssna på ljudklippet (48 kb)

Fersen spelar med, han går med på att utge sig för ryss och Marie Antoinette ger honom namnet Ivan Ivanovich. Hon drar med sig Fersen upp i balsalen och presenterar honom för folket där. De är dock lite misstänksamma och Marie ber då Fersen att prata så all misstänksamhet försvinner:

Marie Antoinette: "Monsieur, my Ivanovitch, my Cossack hero, speak."
Fersen: "Mina damer och herrar. I Sverige skulle vi icke behandla en främling så hårt."
Lyssna på ljudklippet (50 kb)

Skämtet går dock lite långt. Fersen, som vet att det är prinsessan Marie Antoinette som döljer sig bakom det falska namnet Gabrielle Ducros, vänder det hela när han tröttnat på leken och råkar, kanske avsiktligt, förolämpa henne. Det resulterar i att varenda man i rummet drar sina värjor. Marie Antoinette säger åt dem att sänka sina värjor och sedan lämnar Fersen rummet med följande ord:

Fersen: "Count Axel Fersen of Sweden. You'll find me at the Swedish Embassy."
Lyssna på ljudklippet (17 kb)

Ett nytt vad presenteras så fort Fersen har lämnat rummet. Om Marie Antoinette lyckas få med Fersen på middag i kväll så behöver hon inte lämna tillbaks halsbandet hon precis vunnit då hon hittade en ryss (som inte var något ryss som ni vet):

Artois: "Wait! A wager. The necklace, it belongs to me now. Bring your Swede back to supper, then I'll waive all claim to it."
Marie Antoinette: "I accept the wager."
Lyssna på ljudklippet (60 kb)

Fersen går inte med på att komma på middag, så Marie Antoinette förlorar halsbandet. De nästkommande dagarna lyckas Marie Antoinette förolämpa kungens älskarinna och därför görs processen kort med Marie Antoinette. Kungen förklarar att äktenskapet mellan Marie och Louis XIV är upplöst och att Marie ska skeppas tillbaks till Österrike. Marie tar en droska till ambassaden där hon visas in i ett rum där en tjänare förklarar varför ambassadören är sen:

Tjänare: His Excellency had friends to dinner... the Swedish ambassador and other gentlemen. Dinner was barely over when the king's messenger arrived. His Excellency was obliged to leave immediately."
Lyssna på ljudklippet (54 kb)

Sekunden därpå kommer Fersen in för att hämta något och finner Marie Antoinette där, på gränsen till gråt. Gentleman som han är frågar han vad som är fel och han får höra alltihopa. De sätter sig ner och pratar och det ena leder till det andra och konversationen kommer in på kärlek och äkta känslor. Marie, lagom deppig, säger att han nog blivit besviken när han träffade henne första gången då han först slogs av hennes skönhet och sedan upptäcker att hon bara är ett tomt skal. Fersen å andra sidan håller inte med, han bedyrar sin kärlek till henne och Maries liv blir lite lättare. Men innan dess berättar Fersen om saker han lärt sig genom böcker och besök på museer. Marie säger då:

Marie: "Do you think, a hundred years hence some Swedish gentleman, wandering in Paris might smile over a relic of Marie Antoinette? A miniature, perhaps, or a ring?"
Lyssna på ljudklippet (60 kb)

De bestämmer sig för att fly iväg tillsammans, men historien vill annat. I samma stund har kungen dött och Marie är plötsligt drottning. Hon kallas tillbaks till slottet och efter det vet de flesta hur det går. Fersen spelar en liten roll i det hela och hans namn nämns ett par gånger till under filmens gång, men det är inte mer än just namn så jag har valt att inte ta med dem här.

Affisch för filmen Marie Antoinette

FredErik, Mr Cane

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.