Bild från filmen Olsen-banden och Dynamit-Harry löper amok

Olsen-banden och Dynamit-Harry löper amok

När Olsenbandets ledare och idékläckare Egon Olsen (Arve Opsahl) kommer ur fängelset visar det sig att hans kumpaner Benny (Sverre Holm) och Kjell (Carsten Byhring) blivit laglydiga medborgare, som har fått jobb och Benny är t.o.m. förlovad med chefens dotter. När Egon begår ett litet inbrott, som Benny och Kjell åker fast för och han räddar dem från fångtransporten blir det dock annat ljud i skällan. När hela kuppen mot direktör Hallandsens frysbolag är planerad och tajmad in i minsta detalj dyker dock köpman Quist (Henry Hagerup) och hans dotter Ragna (Elsa Lystad) upp och förlåter Benny och Kjell och vill att de åter ska börja jobba i affären. Därför konstaterar de att de inte kan följa med och utföra kuppen den kvällen, men precis som Sickan ger sig Egon iväg för att utföra den ensam. Först när han kommer fram till den motorbåt de har skaffat för tillfället kommer han ihåg att det är Benny som har startnyckeln. Detta blir man påmind om genom att man får se en bild på startlåset och då visar det sig att motorn är av svenskt fabrikat: Penta!

(Pentaverken ligger nämligen i Skövde och har tillverkat motorer sedan 1907. Numera heter det Volvo Penta och tillverkar Volvomotorer.)

Egon tvingas därmed ta den lilla jolle de har på släp till motorbåten. Medan han ror bort till frysbolaget får man se hur Benny, Kjell, köpman Quist, Ragna och Kjells fru Valborg (Aud Schønemann) sitter och sjunger och har det trevligt. De sjunger ”En sjöman älskar havets våg”, som är en svensk visa från 1875. (Tydligen finns den inte på norska, för enligt textningen på DVD:n sjunger de på ”svorska”.)

Alla runt bordet: ”En sjöman elsker havets våg og vågornas brus. (De sjunger olika saker i munnen på varandra). Far vel, far vel, förtjusande mö. Vi kommer vel snart igjen!”
Benny: ”Tjo hej!”
Lyssna på ljudklippet

Affisch för filmen Olsen-banden och Dynamit-Harry löper amok

Anders E. "Ludde" Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.