Bild från filmen Olsen-banden overgiver sig aldrig

Olsen-banden overgiver sig aldrig

Olsen-bandens ständige fiende Holm Hansen (som i denna film dock heter Bang-Johansen, spelad av Bjørn Watt-Boolsen) har en väska med viktiga papper rörande affärskompaniet Magasin du Nord, som Egon Olsen (Ove Sprogøe) har blivit lovad ägandeskap över, tillsammans med sina kumpaner Benny Frandsen (Morten Grunwald) och Kjeld Jensen (Poul Bundgaard). Bang-Johansen lurar dem dock och lyckas deponera väskan i ett valv i EG-högkvarteret i Bryssel. Egon bestämmer därför att de ska resa dit och nappa åt sig väskan. När han förklarar för Benny hur det ska gå till räknar han upp vad de behöver:

Benny: "Egon, for fanden, det går bare ikke!"
Egon: "Jo, jeg hved hvordan. Vi skal bruge en svensknøgle, et pornoblade og en sømandsballon."
Benny: "En hvad for noge?"
Egon: "En sømandsballon."

Audio file

En "svensknøgle", eller, ordagrant "svensknyckel" är en skiftnyckel och en "sømandsballon" är vad vi på svenska kallar en "underbar uppblåsbar Barbara".

När de har tagit sig ner till Bryssel och in i EG-högkvarteret distraherar de vakten med porrtidningen och kan så ta sig in genom flera dörrar på vägen mot valvet. För att lura vakten ska de dock, innan de har tagit sig ända in i valvet, skruva av en mutter på ett rör, varvid Egon säger:

Egon: "Det er her vi skal bruge svensknøglen."
Kjeld: "Ja, ja, ja, ja."

Audio file

Svensknøgle är ett populärt namn på en vanlig skiftnyckel, även kallad skruenøgle eller skiftenøgle i Danmark. Det har fått sitt populära alternativa namn från att verktyget är utvecklat av landsbygdsmeden J. P. Johansson i Sverige 1892. (Källa: Wikipedia)

Affisch för filmen Olsen-banden overgiver sig aldrig

Anders E. "Ludde" Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.