Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Spartan

I tron om att hon är vilken tjej som helst råkar den amerikanske presidentens dotter Laura (Kristen Bell) bli kidnappad och smugglad till arabvärlden där hon ska säljas som slav. Scott (Val Kilmer) är en av de soldater som ingår i den primära gruppen som ska hitta och rädda henne från kidnapparna. Det visar sig efter ett tag att Secret Service i en diskussion med presidenten har gjort upp en plan där hon ska hittas drunknad så att de slutar leta efter henne. Presidenten tycker nämligen att hans dotter inte främjar vare sig hans jobb eller hans karriär. När hon gång efter annan strular till det för sig och för honom ser han nu sin chans att bli av med henne. Scott ger sig dock av tillsammans med kompisen Jacqueline Black (Tia Texada) för att hitta Laura och ta med henne hem till USA igen, men när han väl har hittat henne lägger Secret Service krokben för honom i form av agenten Stoddard (William H. Macy) som försöker ta kål på dem båda. I en flyghangar berättar Stoddard lögner för Laura och lyckas till slut få tag på henne. Han lämnar över henne till Jacqueline i tron om att hon är på hans sida och ger sig av efter Scott för att döda honom. I bakgrunden håller några personer på att göra ett plan startklart och det visar sig att det tillhör Sveriges nyhetbyrå (ja, felstavat), något som står skrivet på sidan av planet och på en väska. En reporter (Sandra Lindquist) vädrar nyheter, och hon tvekar när piloten säger att det är dags att lyfta:

Pilot: "Är ni klara för att resa?"
Reporter: "We leave in a minute."
Pilot: "Vi har fått klartecken."
Reporter: "Let me see what's going on."

Audio file

När det sedan börjar skjutas ringer hon upp någon, som jag antar, hon jobbar för och beskriver vad som händer i telefon:

Reporter: "No, I don't know who. I'm staying to tape it."
Pilot: "Vi måste åka nu."
Reporter: "Hold the plane."

Audio file

Piloten blir mer och mer ivrig att åka, och reportern mer och mer ivrig att stanna:

Pilot: "Måste åka nu!"
Reporter: "Ja, kan du vara snäll och vänta lite."
Pilot: "Vi har fått klartecken."
Reporter: "Hold on one minute!"

Audio file

Piloten tappar till slut tålamodet och hoppar in i cockpiten. I samma ögonblick kommer Jacqueline fram mot planet med Laura i hopp om att de ska kunna ta med henne bort från det här stället och bort från det skjutgalna Secret Service. Kameramannen och reportern inser snabbt vem det är de har framför sig och skriker till piloten:

Reporter: "Stanna planet. Hold the plane. Stanna."
Kameraman: "Oh my god."
Jacqueline: "Laura Newton. Get her on the plane."

Audio file

När Stoddard inser vad som är på väg att hända börjar han skjuta mot Laura och planet. Alla får panik (vem skulle inte få det?) och i villervallan hör man följande:

Reporter: "Få in flickan på planet. Get us up. Stäng dörrarna."

Audio file

Stoddard hinner bara avlossa ett par skott innan han möter sin skapare i form av Scotts kniv som fixar ett extra lufthål i hans strupe. Scott springer fram till Jacqueline som har blivit träffad av ett av Stoddards skott och under tiden får vi höra vad de pratar om i planet:

Reporter: "Hallå? Hallå? Vi tror att vi har Laura Newton på vårt plan. Jag har sett det, jag repeterar, fattar du...(?)."

Audio file

Lite tidigare i filmen besöker Scott och och hans kollega Curtis (Derek Luke) en sommarstuga där de misstänker att den unga fröken Newton hålls fången. Scott går in i stugan och Curtis håller koll på avstånd genom sitt kikarsikte. Detta är inte vilket kikarsikte som helst utan är tillverkat av det Malmö-baserade företaget Aimpoint!

Som avslutning på rapporten kommer lite bilder från reporterns väska och planet beteckning:

Affisch för filmen Spartan

Kristian Tiger, Henrik Nederman, Emma H, Frank Hyddén, Lukas Neiman, Magnus Andersson, Peggy Potocky, Roger Håkansson. Tack till Emma H och Henrik Nederman för bilderna och Anders för att han kunde höra rätt repliker.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.