You rang, M’Lord?

Avsnitt: 
The wounds of war

1918, alldeles i slutet av första världskriget, befinner sig de båda brittiska soldaterna Alf Stokes (Paul Shane) och James Twelvetrees (Jeffrey Holland) i en skyttegrav i det krigshärjade Frankrike. När de räddar livet på en officer vid namn Teddy Meldrum (Michael Knowles) blir denne så tacksam, att han lovar att göra vad han kan för dem efter kriget. Detta leder till, att de nio år senare (1927) båda är anställda som betjänter hos Teddys familj. Familjens överhuvud är Teddys bror George (Donald Hewlett), som är lord och medlem av överhuset. Han är änkling sedan tre år tillbaka, men hans två vuxna döttrar Poppy (Susie Brann) och Cissy (Catherine Rabett) bor i huset, liksom hans något virriga gamla svärmor Lady Lavender (Mavis Pugh). Poppy är ännu en något naiv och festglad flicksnärta, medan hennes äldre syster Cissy är en väldigt socialistisk (och homosexuell) politisk aktivist.

På tjänarsidan finns alltså Alf och James, som båda är betjänter, samt kokerskan Mrs. Lipton (Brenda Cowling), den unge föräldralöse hjälpredan Henry Livingstone (Perry Benson) och städerskan Mabel Wheeler (Barbara New). Alf har också lyckats ordna plats som tjänsteflicka åt sin egen dotter Ivy (Su Pollard), men för att han inte ska bli anklagad för nepotism får ingen veta, att hon är hans dotter och därför använder hon sin mors flicknamn Teasdale som efternamn.

Ivy blir mycket snart förälskad i James, men hennes känslor blir inte besvarade. Föremålet för hans kärlekslåga är istället miss Poppy, som också är förtjust i honom och därför retas och kärleksgnabbas med honom så fort hon kommer åt. Han är dock hela tiden plågsamt medveten om att hon tillhör överklassen, medan han bara är tjänare och att det därför inte skulle passa sig, att de blev ett par. Därför blir det också jobbigt för honom, när Poppy gör vad hon kan för att vara nära honom och försöker vara mer än lovligt intim med honom. Vid ett tillfälle vill hon, på hans lediga onsdag, gå på bio med honom, men han försöker förklara, att det verkligen skulle vara opassande om hon blev sedd offentligt tillsammans med en av tjänarna. När hon inte vill höra på det örat räddar han sig ur situationen genom att hävda, att han redan har lovat att gå på bio med Ivy. Svartsjuk och sur ser Poppy därför till att tala om detta för Ivy, som naturligtvis bli jätteglad. Hon söker därför upp James i matsalen och visar upp den klänning hon har fått av miss Cissy samt börjar prata om vad de skulle kunna se för film:

Ivy: "What are we going to see? Oh, there’s Greta Garbo and John Gilbert in ‘Flesh and the Devil’."
Lyssna på ljudklippet (44 kb)

You rang, M’Lord?, avsnittet The wounds of war (1990)
Originaltitel: You Rang, M’Lord?
Anders E ”Ludde” Lundin