Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

The boat that rocked

1966 ligger ett piratskepp ankrat i Nordsjön utanför brittiska kusten. De här piraterna är dock inte ute efter att plundra oskyldiga fartyg, utan sända piratradio till det pop- och rockmusiktörstande brittiska folket. Inom den brittiska regeringen finns dock krafter, som verkar för att sätta stopp för piraterna och dessa krafter leds av ministern Alistair Dormandy (Kenneth Branagh). Han avskyr piraterna av hela sitt hjärta och särskilt reklamen, verkar det som när han pratar med sin närmaste man Twatt (Jack Davenport):

Dormandy: "So, young man, how's it going?"
Twatt: "Well, sir, I think I may have had a little breakthrough. The pirate stations only exist because they sell advertising."
Dormandy: "Oh, yes, you can listen to our pop music, but only if you also buy Findus frozen fish fingers."
Twatt: "Exactly!"

Audio file

(Även om Findus 1962 köptes upp av schweiziska Nestlé är det ju svenskt för det!)

Regeringen gör alltså vad de kan, för att klämma åt piratradiostationerna och lite senare i filmen har det gått så långt, att det ska göras polisingripande på båten. Då bestämmer sig "piraterna", för att flytta den och då visar det sig, att de faktiskt har fyra besättningsmän, som kan köra den – och de är svenskar! Det sägs inte i filmen, men i eftertexterna står de alla omnämnda som "Swedish Crewman" och de spelas av Duncan Foster, Tomas Andrisianus, Guðmundur Auðunsson och Kristofer Gummerus. När de har kört ett tag kör de mitt i natten på ett rev och börjar ta in vatten. De svenska besättningsmännen på bryggan konfererar i panik:
Besättningsman: "... kommer ju sänka båten, vet jag!"
Besättningsman: "Get off!"
Besättningsman: "För helvete, ja, jag kommer!"
Besättningsman: (ohörbart) "... styra en båt!"

Audio file

Naturligtvis skickar de ut nödsignaler och framåt morgonen, när båten nästan helt har sjunkit, kommer en hel flotta med räddningsbåtar – förda av stationens alla lojala fans – och plockar upp dem. Filmen slutar med meddelandet, att piratradiostationerna snart upphörde, men att musiken har levt vidare sedan dess. Strax innan eftertexterna får man därför se en massa skivomslag flimra förbi, däribland detta:

Affisch för filmen The boat that rocked

Anders E Ludde Lundin (med hustrun Åsa)

Pirate radio

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.