Testbild i väntan på en innehållsrelaterad bild

Matador

Avsnitt: Lauras store dag

Handlingen i detta avsnitt kommer direkt efter avsnittet Den enes død”.

Till skillnad från familjen Varnæs har grishandlaren Oluf Larsen (Buster Larsen) blivit mycket god vän med Mads Skjern (Jørgen Buckhøj) och hans son Daniel, och redan hans första dag i Korsbæk har han låtit honom få husrum hos sig och sin hustru Katrine (Lily Broberg). Snart gifter sig Mads med Larsens dotter Ingeborg (Ghita Nørby) och adopterar hennes dotter Ellen, som hon har från ett tidigare misslyckat äktenskap. Här blir dock ett undantag från fiendskapen mellan familjerna Skjern och Varnæs, då Daniel och Ellen ofta leker med Varnæsbarnen Ulrik och Regitze.

Fiendskapen mellan familjerna minskas inte av att Mads under 30-talet utvidgar sina verksamheter och snart grundar Omegnsbanken, som börjar konkurrera med Korsbæks bank. Han anställer sin bror Kristen (Jesper Langberg), som direktör för sin bank och denne blir snart kär i Maude Varnæs syster Elisabeth Friis (Helle Virkner). Efter ett tag planerar de att gifta sig, men detta sätter familjen Varnæs stopp för. Istället gifter han sig så småningom med Iben Skjold-Hansen (Ulla Henningsen), för att förhindra att hennes far Viggo (Axel Strøbye), som är nära medarbetare till direktör Varnæs i Korsbæks bank, ska dra namnet Skjern i smutsen, då det börjar framkomma vissa oegentligheter i samband med att Mads har låtit bygga en klädfabrik.

Husan Agnes har sedermera gift sig med den kommunistiske järnvägsarbetaren Lauritz "Røde" Jensen (Kurt Ravn) och de har fått två söner. I Tyskland har nazisterna tagit makten och därifrån kommer den judiske författaren Herbert Schmidt (Paul Hüttel), som blir inneboende hos Agnes och Lauritz, eftersom han också är kommunist. 1936 beger han sig till Spanien, för att kämpa i inbördeskriget där, men återkommer 1939, när det kriget tar slut. Tycke har uppstått mellan Herbert och Arnold Arnesens unga änka Vicki (Sonja Oppenhagen) och de ser framtiden an med tillförsikt. Mitt under repetitionerna av Herberts pjäs om inbördeskriget slås deras lycka dock i spillror: året är 1940 och tyskarna invaderar Danmark. Den judiske och antinazistiske Herbert tvingas fly igen och meddelar detta i ett brev till Vicki och Oluf och Katrine Larsen, som han har bott hos ett tag:

Katrine: ”Er der skedt noget?”
Oluf: ”Herbert er taget till Sverige.”
Katrine: ”Midt i sit teaterstykke?”
Oluf: ”Du må hellere selv læse brevet.”
Lyssna på ljudklippet
(60 kb) 

En annan, som får problem vid den tyska invasionen är Hans Christian Varnæs bror Jørgen (Bent Mejding), som är advokat och anställd av Mads som juridiskt ombud. Han har redan tagit vad Mads anser vara onödigt lång semester över jul och nyår 1939-1940 och vid ett möte på Mads kontor ber han om ytterligare ledighet. Hans älskarinna Gitte Graa (Susse Wold) är nämligen i Schweiz, men Jørgen vill gärna få hem henne till Danmark:

Jørgen: ”Ja, men det som jeg gærne ville tale med Dem om, det var ... Jeg ville spørge om De kunne undvære mig de første et par uger. Det sies at man stadig kan komme til Sverige.”
Mads: ”Hvad vil De der?”
Jørgen: ”Videre til Schweiz, men det er et privat anliggende som ...”
Lyssna på ljudklippet (140 kb) 

Affisch för tv-serien Matador

Anders E Ludde Lundin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.